Da li ste čuli za letovalište Makrigialos? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Makrigialos

Da li ste čuli za letovalište Makrigialos?


Kada se spomenu letovališta Olimpske regije u Grčkoj prvo se setimo Paralije, Olimpik Biča ili Leptokarije. Mali broj turista je čuo ili bio u mestu Makrigialos. Simpatično mestašce pogodno za one koji traže malo, mirno i povoljno letovalište.

Kratka istorija
Makrigialos je malo mesto na Olimpskoj rivijeri. Udaljeno je pedesetak kilometara od Soluna i oko dvadeset kilometara od grada Katerinija. Osnovan je 1908. godine a samo ime u prevodu znači “Dugačka Plaža”. Prvo je pripadao opštini Katerini da bi nakon reforme lokalne samouprave iz 2011. godine pripao opštini Pidna – Kolindros i broji oko 1800 stanovnika po popisu iz 2011. godine. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 40 metara iznad nivoa Egeja.

Naselje je locirano u neposredno uz more što je uslovilo da stanovništvo živi od turizma, ribolova, uzgajanja školjki ali je i veliki broj njih angažovan u poljoprivredi uzgajajući žitarice, masline.


Arheološka istraživanja iz 1993. godine otkrila su jedno naselje iz doba neolita. Takođe se u okolini Makrigialosa nalazie iskopine Pidna. Pidna je poznata po tome što se ovde odigrala bitka 168. godine pre Hrista kada su Rimljani porazili Makedonce i počeli da osvajaju prostore današnje severne Grčke.

Makrigialos danas
Ovo letovalište je udaljeno oko 650km od Beograda i vrlo je prosto doći do njega. Kada pređete granični prelaz Evzoni i uđete na teritoriju Grčke pratite pravac prema Atini. Nakon druge naplate rampe imate oko 20 km do isključenja sa auto puta. Na portalu jasno stoji znak za isključenje Makrigialos.



U centralnom delu naselja nalazi se hram posvećen Svetom Đorđu a pored njega tu su i kapele Sv.Petke, Sv.Jovana i Sv.Dimitrija.


Taj centralni deo karakteriše i jedan plato sa spomenikom podignutim u čast palim borcima koji su svoje živote dali za slobodu boreći se tokom dva svetska rata. Meštani se mogu pohvaliti i festivalom Školjki grč. “Μυδοχαρά” koji se na ovom platou održava svake godine u drugoj polovini jula.


Tih dana peku se školjke na žaru, pije se vino, igraju se tradicionalne igre a sve to uz zvuk buzukija i u prijatnoj atmosferi.

Po nekoj tradiciji, u ulicama oko trga petkom se održava i pijaca gde lokalno stanovništvo prodaje svoje proizvode ali dolaze i trgovci iz okolnih mesta. Mene su posebno oduševile tezge sa ribom, začinima i bonbonama


Tog prepodneva svi dođu do pijace ili u kupovinu ili da popiju kafu i porazgovaraju sa prijateljima u nekom od okolnih kafiterija. Letos ste za svega 2 eura mogli da poručite tost, grčki frappe (mućena hladna nes kafa), i flašicu vode. Ovo je takođe i prilika turistima za snabdevanje tokom letnje sezone jer u mestu postoje samo manji marketi ali u kojima se mogu pazariti sve potrepštine. U mestu se može naći i pekara i mesara.


Duž ulice koja se proteže uz more nalazi se nekoliko hotela, apartmanskih vila, kafiterija i restorana koji posebno dolaze do izražaja tokom letnje sezone. Na plaži, iznajmljivanje ležaljki funkcioniše tako što poručite neko piće u baru i možete ih koristiti. Cene su niže nego u ostalim letovalištima. Kafa je letos koštala oko jednog eura. Ulaz na plažu se ne naplaćuje tako da se mogu koristiti svi delovi te gradske plaže. More je plitko i pogodno za neplivače i malu decu koja uživaju u igri. Plaža se svakodnevno u jutarnjim satima čisti jer more ume da nanese travu sa pučine što bi bila jedina zamerka za ovo mesto. Dakle, može se desiti da bude malo trave u vodi. Tog dana kada sam ja bio ovde nije bilo prljavo more tako da nisam mogao fotografisati.

U okolini postoji nekoliko plaza a izdvojio bi deo obale kod Beach Bara Bora Bora pa turisti ovu plažu tako i zovu, Bora Bora. Ona je udaljena od Makrigialosa 15ak minuta hoda.

Ono što je zanimljivo ujedno i pohvalno za ovako malo mesto jeste da imaju turistički informativni centar.

Bitno je da napomenemo da ovo mesto nema diskoteke i mesta za lud provod. Svakako postoje kafiterije, restorani i barovi. Postoji mogućnost i iznajmljivanja automobila a cene rent a car agencije formiraju neposredno pred početak letnje sezone te vam sada ne mogu reći koliko bi koštala neka najpovoljnija varijanta.

Ako se odlučite da svoj odmor provedete ovde vreme možete popuniti i odlaskom na neki od fakultativnih izleta kao što su: obilazak Soluna, poseta planini Olimp, obilazak Meteora kao i mnogi drugi.

Sve u svemu naša generalna oceana ovog letovališta je sasvim zadovoljavajuća. Odavde nezadovoljan je otišao samo onaj gost koji nije imao informaciju da je to malo i mirno mesto za odmor.

Ako uzmemo u obzir cenu aranžmana tokom centralnog dela letnje sezone sa autobuskim prevozom iz Beograda u dvokrevetnom studiju koja je oko 160eura po osobi možemo sa punim pravom da Makrigialosu dodelimo titulu najekonomičnijeg letovališta Olimpske regije.

Makrigialos vile i apartmani letovanje 2024