Madrid protiv Airbnb-a, trend koji polako usvajaju svi | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Madrid protiv Airbnb-a, trend koji polako usvajaju svi



Madrid

U Španiji, tačnije u Madridu, usvojen je zakon koji limitira izdavanje stanova turistima na maksimalno 3 meseca godišnje, što je direktno pogodilo oko 10.000 stanodavaca.

U cilju regulisanja zakona i legalnog izdavanja stanova turistima, na snagu je stupila odreba zakona koja ograničava stanodavcima da izdaju stanove preko Airbnb servisa, i to najduže na 90 dana u toku godine.

Ovaj servis omogućio je lakše izdavanje stanova, jeftiniji i zgodniji smeštaj, ali takvo poslovanje je u Madridu prouzrokovalo prema procenama nelegalno izdavanje više od 95% nekretnina. U Francuskoj, na primer, stanodavci smeju izdati stan samo 4 meseca godišnje, pa ovakva praksa nije novina.

Osim toga, vlasnici moraju nabaviti dozvole za ovakav rad, odnosno svaki stan koji izdaju mora imati posebnu dozvolu za turističku namenu, odnosno izdavanje, prema kojoj on mora imati nezavisan ulaz kako ne bi ugrožavao mir i bezbednost zgrade ili ostalih stanova u okolini.

Ovakav trend polako usvajaju svi posećeniji gradovi, jer poslovanje ovakvih servisa kao što je Airbnb direktno utiče na porast cene stanova, što je slučaj i sa Beogradom. Sve cene stanova su u proseku porasle za 25% procenata, što je ugrozilo sve podstanare koji nisu turisti, a najviše studente iz unutrašnjosti.

Izvor: TU Magazin