Ostrvo vina, zdravlja i dobre hrane | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Krit

Krit: Ostrvo vina, zdravlja i dobre hrane



Krit - Ostrvo Zdravlja

Krit je najveće i najsunčanije ostrvo u celoj Grčkoj. Na tlu Krita razvila se i prva evropska civilizacija - minojska još u periodu 2600 - 1100 p.n.e. Minojska civilizacija se razvijala do 1450 p.n.e. nakon čega su ostrvo potresali zemljotresi, vulkanska erupcija ostrva Santorini, invazija drugih naroda. U toku Rimske vladavine koja je trajala do 330 n.e. hrišćanstvo postaje glavna religija, a apostol Pavle osniva prvu crkvu. Iako pod vlašću Rimljana, na ostrvu je zadržan grčki jezik i običaji, a latinski se koristio samo u administrativne svrhe.

Tokom vekova Krit su osvajali mnogi narodi a jedan od najznačajnijih pečata na sadašnji izgled gradova ostavili su Venecijanci koji su na ostrvu bili oko 400 godina. Pod turskom okupacijom ostrvo je bilo sve do 1898.godine. Nakon pripajanja Grčkoj, posle balkanskih ratova, Krit deli sudbinu Grčke države u toku I i II svetskog rata. Prestonica Krita, Iraklion, je luka sa dugačkom i interesantnom istorijom. Kroz tu dugogodišnju istoriju, Iraklionom su vladali Vizantijci, Mavari, Venecijanci i Osmanlije. 

Palata Knosos

U blizini Irakliona nalazi se i čuveni Knosos koji je kolevka Minojske civilizacije. Polumitski Knosos je grad iz bronzanog doba i palata koju je sagradila Minojska civilizacija. Ovo mesto je naseljeno oko 9.000 godina i dostiglo je svoj zenit oko 2.000 godina p.n.e., kada je palata i sagrađena. Knosos nam je dobro poznat kroz mnoge mitološke ličnosti iz tog grada – svako je čuo za kralja Minosa, Minotaura, Dedala i Ikara. Palata se nalazi na brdu Kefala i odatle se pruža fenomenalan pogled na okolne šume, maslinjake i vinograde.

Kuhinja Krita

Antička ishrana sa modernom porukom

Krićani spadaju u najzdravije i dugovečne ljude. Razlog? Krićani su oduvek jeli ono što im je njihova zemlja i priroda darivala: dosta voća, povrća, mahunarke. Na ostrvu se oduvek u izobilju proizvodilo maslinovog ulja. Tako da Krićani jedu samo ovu vrstu ulja i to više od svih drugih stanovnika Mediterana. Njihov savet - zdrava ishrana, obedovanje u društvu i vežbanje vodi ka sigurnom zdravom životu, dobrom imunitetu i dugovečnosti.

Kuhinja Krita

Hoteli na Kritu

Krit pruža razne vrste smeštaja, tako da je ponuda smeštaja šarena i raznolika. Luksuzni rizorti na obali mora sa bungalovima i spa centrima, butik hoteli, privatne vile, ukusno sređene gostionice, hoteli sa tri zvezdice, ekoturistički smeštaj, renovirane kuće u tradicionalnim selima u kojima ćete se osećati kao da ste član zajednice.