Hoteli i letovanje u Lutrakiju | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 20h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Lutraki

Hoteli i letovanje u LutrakijuDa li ste čuli za Lutraki?

Jedan je od najlepših grčkih primorskih turističkih gradova. Smešten je u Korintskom zalivu u podnožju planine Gerania, na mestu koje povezuje Atinu (Atiku) i Peloponez. Udaljen je 4 km od Korintskog kanala i oko 80 km od Atine.

Ujednačena mediteranska klima, dugo i toplo leto, kristalno čisto more sa prelepim šljunkovito-peščanim plažama koje okružuju grad, bujna vegetacija na padinama planine Geranija, termalni izvori, vodopadi i Plavo jezero, učiniće da letovanje u Lutrakiju i Vama bude jedinstveno iskustvo, kao i desetinama hiljada turista iz celog sveta.

Prostor južne Grčke u kome dominira Lutraki, jednako kao i obližnja Atina, ima jedinstvenu poziciju da se vidi i oseti zemlja prelepih kontrasta i duh legendi i mitova nestalih civilizacija i starih gradova.

Lutraki svojom blizinom najznačajnijim arheološkim nalazištima i istorijskim antičkim gradovima i spomenicima ima idealnu poziciju za jednodnevni obilazak atinskog Akropolja, Suniona, Delfa i na Peloponezu Mikene, Epidaurusa, Sparte, Olimpie, Tirinsa, Nafpliona, drevnih manastira ili krstarenje duž slikovitih grčkih ostrva u Saronskom zalivu: Egina, Poros i Hidra.

Iz Lutrakija se mogu organizovano obići ostrva u Saronskom zalivu (Egina, Poros, Hidra…), jezero Vuljagmeni kao i druga manja mesta sa predivnim plažama, kao što su Skaloma, Milokopi, Strava, Sterna… Organizuju se i živopisna krstarenja Korintskim kanalom.

Lutraki je prevashodno turističko mesto, ali poznato je i po izvorima prirodne mineralne vode, jedne od najcenjenijih flaširanih voda u Grčkoj i u Evropi, a koja je uz dobre klimatske uslove od Lutrakija načinila vredan zdravstveno – rekreativni centar.

Grad Loutraki

Grad Loutraki, sa dugačkom plažom i brojnim hotelima, različitih kategorija, spa centrima, uređenim ulicama sa brojnim prodavnicama sa robom iz celog sveta, cvetnim i zelenim trgovima i romantičnim ulicama sa kafeterijama, fontanama, brojnim restoranima, jahting i turističkom lukom, crkvama, ali i barovima, disko klubovima, kazinom… vešto povezuje osećaj boravka u tradicionalnom živopisnom grčkom primorskom gradiću, ali i modernom letovalištu koje odiše kosmopolitskom atmosferom.

Plaža u Loutrakiju je nagrađena plavom zastavicom za kvalitet i čistoću. More je u ovom delu Grčke dosta čisto, a borova šuma se spušta do same morske obale. Kada je reč o plažama u okolini puno je skrivenih do kojih se lako stiže brodom. Glavna plaža je velika i lepo uređena. Kao i kod većine grčkih letovališta i ovde uz kupljeno piće dobiajte suncobran i ležaljku na korišćenje.

Ovaj grad – banja, jedna je od nastarijih u Grčkoj. Reć Loutro na grčkom znači kupatilo, pa je zbog termalnih izvora gradić i dobio naziv.

Korintski Kanal

Eginski zaliv, na čijoj se obali nalazi glavni grad Grčke, Atina i duboki Korintski zaliv razdvojeni su samo uskim zemljouzom. Zato je krajem prošlog veka prokopan Korintski kanal, pa brodovi više ne moraju da obilaze celo poluostrvo Peloponez kad plove iz Jonskog u Egejsko more. Da bi skratili putovanje od Eginskog do Korintskog zaliva za više stotina kilometara, stari Grci su jednostavno izvlačili svoje brodove na suvo i prevozili ih po drvenim šinama 6km, koliko iznosi rastojanje između ta dva zaliva. Ideja kojom kanal seče i deli Peloponez od ostale Grčke začeta je u klasičnom vremenu, a ozbiljno razmotrena od strane nekoliko rimskih imperatora. Izgradnja je započeta ’67., u vreme Nerona, a definitivno je prokopan od 1882. – 1893. godine. Dug je 6,35 km, širok 22-25 m, a dubok 8 m. Veoma je važan za skraćivanje pomorskih puteva između zapadne i istočne obale Grčke, tj. Balkanskog poluostrva, kao i puteva za Istanbul i Malu Aziju. Plovan je samo za brodove sa manjom tonažom. Mostom preko kanala vodi železnička pruga i auto-put iz Atine za Peloponez.

Hotelski smeštaj u Lutrakiju