Da li ste spremni za Skijatos | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Skiatos

Skijatos - U senci Atosa


Skiatos je vrlo zeleno ostrvo pokriveno gustom borovom šumom i smatra se zaštićenom zonom. Nalazi se odmah preko puta Evije i obale Tesalije, istočno od Piliona i zapadno od ostrva Skopelos. Najmanje ali najkosmopolitskije ostrvo ovog arhipelaga i nalazi se u severozapadnom Egeju, na samo dva i po sata vožnje trajektom od Volosa.

Skijatos

Skiatos je pravi biser arhipelaga severnih Sporada, grupe ostrva smeštenih u plaventnilu Egejskog mora, i ujedno je najzapadnije je ostrvo u skupini. Ima oko 70 lepih, mahom peščanih plaza. Ostrvo ima položaj da se sa njega odlično vidi sa jedne strane obližnje ostrvo Skopelos, a sa druge poluostrvo Pilion, a u daljini preko mora nazire se Halkidiki i snežni vrhovi svetogorske planine Atos. Ime ostrva Skiatosa potiče od starogrčkih reči sa značenjem “u senci Atosa”. Karakterišu ga borove šume, prelepe peščane plaže sa kristalno čistim morem i sam grad Skiatos sa kosmopolitskom atmosferom, jedino naseljeno mesto na ostrvu. Na Skiatos se stiže velikim trajektima, nakon dva i po sata vožnje sa polascima iz Volosa ili avionom na međunardni aerodrom koji je udaljen samo dva i po kilometra od grada sa pistom koja je uzeta od mora i nalazi se na suprotnoj strani ostrva u odnosu na plaže.

Kupanje na Skijatosu - gde su najbolje plaže?

Ostrvo je dužine samo 14 km, a krase ga plaže od kojih su najpoznatije Megali Amos, Vasilias, Ahladies, Vromolimnos, Kolios, Trulos, Aselinos, Banana i nadaleko čuvena Kukunaries plaža, koja spada među najlepše mediteranske plaže. Plaže su u nizu od 12 km na južnoj strani ostrva, sve su peščane, lepo uređene sa prirodnim hladom borovih šuma. Plaže su prostrane i bez gužve i odlične su za mirno sunčanje i kupanje, a na nekim plažama kao što su Banana ili Vromolimnos organizuju se dnevne žurke za one koji vole takvu vrstu dnevne zabave. Između i okolo plaže smeštena su turistička naselja sa hotelima i apartmanskim vilama i u okruženju se nalaze sezonski restorani i prodavnice.

Plaže na Skijatosu

Na severu ostrva, plaže su uglavnom šljunkovite išarane sa neverovatnim i prelepim konfiguracijama stena, od kojih se izdvaja Lalaria plaža. Središnji deo ostrva je brdovit, gotovo planinski, ukrašen je bujnim četinarskim šumama i zelenilom mediteranske vegetacije. Ovaj deo ostrva idealan je za pešačke foto ture i planinare rekreativce. Odlični klimatski uslovi su još jedna od odlika ostrva Skiatos i dok je severna strana izložena vetrovima, južna je potpuno zaklonjena zahvaljujući planinama, koji se šumovitim brežuljcima lagano spušta do prelepih plaža, plave i tirkizne boje mora. Kretanje po ostrvu duž peščanih plaža je lako sa organizovanim i jeftinim lokalnim autobuskim prevozom, koji prolazi turističkom rutom od grada Skiatosa duž plaža svakih petnaest minuta od ranog jutra, pa do kasnih večernjih sati.

Skijatos grad - restorani, provod, noćni život

Grad Skiatos je jedino naselje na ovom ostrvu koje je ujedno luka i glavni grad ostrva. Većina naselja i rizorta se nalazi uz južnu obalu, od glavnog grada koji je na jugoistoku, do turističkog naselja Kukunaries sa svojom 1 km dugačkom plažom, na zapadu Skiatos grad, prestonica ostrva, je tipičan ostrvski gradić sa mnoštvom prodavnica, taverni, barova, trajektom i turističkom lukom, marinom i sjajnom noćnom zabavom. Grad je gusto naseljen u obliku potkovice koja okružuje pristanište i marinu. Važi za grad koji odiše mondenskim i kosmpololitskim stilom, ali sa vrlo pristupačnim cenama za brojne usluge za turiste. Lepota grada su uske uzbudljive ulice sa meštanima koji nude razne vrste robe, usluga i zabavu i to na svakom koraku, većina ulica je u sklopu jedinstvene pešačke zone i vode na nekoliko cvetnih trgova popločanih kamenom, koji podsećaju na renesansne trgove. Glavne ulice Papadiamantis i Politehniou su ukras središta grada sa svojim brojnim prodavnicama, galerijama i kafeterijama. Obala Skiatosa je dugačka promenada sa brojnim restoranima i tavernama, kafeterijama i klubovima sa koje se pruža pogled na poluostrvo Burzi.

Skijatos grad

Odmor na Skiatosu je idealan kako za one koji vole uzbudljiv noćni život, šoping, prelepe plaže i sjajnu zabavu, tako i za one koji vole mirniji odmor. Bilo da ste pošli na miran ili aktivan odmor, da ste željni sunčanja ili odmora u hladu, da volite moderne kafeterije ili netaknutu prirodu, Skiatos je pravo mesto za odmor.

Skijatos vile i apartmani letovanje 2024