10 najstarijih gradova na svetu | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

10 najstarijih gradova na svetu


1. Argos (Grčka)
Stručnjaci smatraju da je Argos bio važan centar još u mikenskom periodu (1600-1100. Godine pre nove ere), a u njemu, makar kao u selu, aktivan život postoji već oko sedam hiljada hodina. Homer da je opisao kao grad u kojem su uzgajani konji, a građani Argosa posebno su cenili boginju Heru i podignu hram u njenu čast. Danas se u njemu mogu naći ostaci pozorišta u koje je moglo da stane čak 20.000 ljudi, mikenske grobnice, ruševine svetilišta izgrađenog u čast Afroditi


Argos

2. Atina (Grčka)
Jedan od najstarijih gradova na svetu bio je naseljen još oko 5000. godine pre naše ere. Prvi stanovnici živeli su na Akropolju i u dolini reke Ilis, a veruje se da je Atina i mesto rođenja demokratije. U njegovim zidinama živeli su mnogi veliki umovi, a samo neki od njih su Sofokle, Hipokrat, Sokrat, Aristotel i Platon. Danas u njemu ima toliko zanimljivih atrakcija da ne čudi što je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na planeti


Atina

3. Plovdiv (Bugarska)
Ostaci naselja iz doba neolita ukazuju da je na mestu današnjeg Plovida bilo života tokom proteklih šest hiljada godina. U njemu su živeli mnogi narodi, njime su prošle mnoge vojske, a svi su da li svoj doprinos zanimljivoj arhitekturi ovog grada. Danas je najpopularnija atrakcija ruševina pozorišta Filipopolisa (kako se Plovdiv nekada zvao).


Plovdiv

4. Hanja (Grčka)
Na severnoj obali Krita, na Egejskom moru, u Hanijskom zalivu, ovaj grad se razvio između poluostrv Akrotiri i Spata. Iskopavanja antičkog grada Kidonije iznad današnje Hanije pokazala su da je ovo mesto naseljeno već šest hiljada godina. Homer ga je pominjao kao jedan od najvažnijih gradova svog vremena, a u njemu su do danas pronađi brojni predmeti iz drevne prošlosti: keramika, novčići


Hanja

5. Patra (Grčka)
Arheološka istraživanja su pokazala da je Patra naseljena od sredine trećeg milenijuma pre noe ere. Kao i mnogi drugi delovi Grčke, dugo je bila pod vlašću Turaka. Danas u njemu živi oko dvesta hiljada ljudi i veoma je popularan među turistima.


Patra

6. Trikala (Grčka)
Drevni grad Trika, koji se uzdizao na ovom mestu, osnovan je oko trećeg milenijuma pre nove ere, a nazvan je po nimfi Trike. Po legendi, u ovom gradu su rođena trojica argonauta, a verovalo se i da je u njemu rođen Asklepije, bog medicine, zbog položaj najstarijeg Asklepiona u Grčkoj.


Trikala

7. Teba (Grčka)
Kako piše britanski Telegraf, dokazi kao što su kameni temelji kuća ukazuju na to da je teba naseljena već pet hiljada godina! Ovaj grad je veoma važan u grčkoj mitologiji: u njemu je rođen Herkul, Sfinga je terorisala upravo stanovnike Tebe i navodno se dogodilo još mnogo važnih epizoda čuvene mitologije. Teba danas privlači veliki broj turista zainteresovanih za kamene svedoke prošlost.


Teba Grcka

8. Kutaisi (Gruzija)
Po nekim podacima, na ovom mestu se nalazio grad još na početku drugog milenijuma pre nove ere! Grad je nekada bio prestonica Kraljevine Kolhide, nekaadšnjeg regiona kod južnog kavakaza. Zbog Kutaisija su ratovali gruzijski kraljevi i ruski i otomanski carevi, a bio je i bogat industrijski centar u vreme kada je Gruzija bila deo Sovjetskog saveza. U njemu se nalaze Hram bagrata iz XI veka i Gelatski manastir iz XII veka, a obe ove građevine su svrstane u Uneskovu listu svetske kulturne bašitine.


Kutaisi

9. Larnaka (Kipar)
Stručnjaci smatraju da je Larnaka prvi put naseljena oko 1300 godine pre naše ere, a današnji grad leži na mestu nekadašnjeg Kitiona, koji su kolonizovali Ahajci i Feničani, a kasnije je pripadalo i Persijancima. Oduvek je bila važna luka, a danas je veoma popularna destinacija za letovanje. Jedna od najzanimljivijih atrakcija u Larnaki je Crkva Svetog Lazara, sahranjena na grobu Svetog Lazara, brata Marije i Marte. Takođe, tu je i Hala Sultan Teke, muslimansko svetilište na kojem se nalazi grob Muhamedove pomajke Um Haram.


larnaka

10. Halkida (Grčka)
Veruje se da su prvi stanovnici Halkide živeli oko 1300. godine pre nove ere. U svakom slučaju, sigurno je da je postojala u osmom veku pre naše ere jer je Homer pominje u „Ilijadi“, a većina stručnjaka slaže se da je morala postojati pre Trojansko rata. Danas je Halkida jedan od najvažnijih i najvećih grčkih gradova severno od Atine i spada u pet najvećih na ostrvima ove zemlje.


Halkida


Podeli:


Source: www.nationalgeographic.rs