Krit | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 20h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Krit

KritKrit se nalazi na jugu Egejskog mora. Peto je po veličini ostrvo u Mediteranskom moru i najjužnija tačka Evrope se nalazi upravo ovde.

Da li znate kakav je Krit?

Krit spremno čeka da oduševi svakog posetioca. Ukoliko niste lično posetili Krit, teško da reči mogu da dočaraju svu njegovu lepotu. Krit je impresivan, zavodljiv, nezaboravan, a sa svojim pejzažima, duhom, istorijom i ljudima, inspiriše i mami sva Vaša čula. Dovoljno je tek nekoliko dana sa lokalacima da osetite deo njihove kulture. Ako posećujete Krit prvi put, pripremite se da "padnete na teme" zbog ove zemlje čuda. A ako Vam nije prvi put ovde, onda je ovo Vaš dom.

Krit

Istorija Krita

Geografski položaj Krita je tačno u sredini raskrsnice između Afrike, Evrope i Azije, i zajedno sa svojom blagom klimom, omogućili su da Krit postane kulturno središte još u neolitu. Praistorijska naseljavanja Krita postojala su još 6000. godine pre nove ere, dok je prva upotreba bronze zabeležena 2600. godine pre nove ere. Tako je i počela slavna istorija Minojske Civilizacije, koja je dostigla svoj vrhunac oko 1950 pre nove ere. Neke od najpoznatijih Minojskih palata i dalje drži vidljive znakove slave koja se može naći u Knososu, Festosu, Malji i Zakrosu.

Nekoliko prirodnih katastrofa 1450. i 1400. godine pre nove ere, verovatno povezane sa erupcijom vulkana u Teri, doprinelo je raspadu. Dorski naseljenici su bili sledeći naseljenici ostrva, a posle njih Rimljani. Posle njih, Krit postaje provincija Vizantijskog carstva a zatim pada pod arapsku vlast više od jednog veka, 824.-961.godine., a zatim je naknadno postala piratsko stecište sa Handaksom (nekadašnji Heraklion) kao glavnim gradom. Za vreme arapske okupacije, Krit je preotet od strane Vizantijskog carstva. Posle toga dolaze Mlečani koji su vladali ostrvom čitavih pet vekova i samim tim ostavili dubok trag u kulturi. 1669. opsada Handaksa je označavala početak Otomanske okupacije koja je bila okarakterisana krvavim pobunama.

Krajem 19.veka Otomanska vladavina je bila pred kraj i ostrvo je postalo autonomna Kritska država na čelu sa princom Džoržom kojeg je poslala Grčka kao svog visokog komesara. Zahvaljujući svojim neumornim doprinosima, grčkog političara Elefteriosa Venicelosa, Krit je veoma dugo ovako trajao, a zatim je 1913. formalno pristupio Grčkoj.

Zašto otići na krit?

Krit je destinacija koja može da ispuni sve želje i ponudi sve vrste aktivnosti. Ovo ostrvo je kolevka Minojske civilizacije, prve evropske civilizacije, sa brojnim spomenicima velike istorijske važnosti. Duž hiljada milja duge plaže, posetioci mogu naći bezbroj fantastičnih plaža. Što se tiče unutrašnjosi ostrva, taj deo nudi kroz celu godinu razne vrste aktivnosti kao alternativu morskim uživanjima. Što se tiče gostoljubiosti, upoznavanje lokalaca je jedinstveno iskustvo i pruža mogućnost da nađete novi dom i novu porodicu.

Plaže na Kritu

Elafonisi
Možda i najpoznatija plaža Krita, smeštena je na krajnjem jugozapadu ostrva. Plažu nestvarnom čini rozikasti koralni pesak i kristalno čista voda, tako da nije slučajno što je porede sa plažama na Karibima. Pesak roze boje nije samo legenda, ovde ga zaista možete pronaći, on je najposebnija odlika ove plaže.

Laguna Balos
Da priroda na ovom ostrvu nije ni malo štedela potvrđuje laguna Balos. Ona je smeštena na krajnjem severozapadu ostrva, išarana je niskim peščanim sprudovima između kojih se prostire ogroman plićak, pa se tu smestila i danas čuvena plaža Balos. Ona je već godinama unazad na samom vrhu liste najlepših plaža Krita.

Plaža Balos Krit

Plaža Falasarna
Nalazi se južno od lagune Balos. Njena lepota i atraktivnost se može meriti sa plažama Elafonisi i Balos. Falasarna je izuzetno široka peščana plaža i to je razlog zbog kog je turisti toliko obožavaju. Plaža ima sitan beli pesak i ulazak u vodu ovde nije toliko postepen tako da se brže dolazi do dubine vode pogodne za plivanje. Iz tog razloga ova plaža se ne preporučuje porodicama sa malom decom.

Matala
Plaža je prepoznatljiva po svom zlatnom pesku i pod uticajem je vetrova sa juga i zapada. Uz plažu se nalaze stene sa isklesanim udubljenjima koje su nekada bile Rimske grobnice, a kasnije kažu i naseobine hipika koji su ove pećine koristili kao sklonište tj oni su ovde uživali u svojoj slobodi. Ove stene su danas najveća atrakcija i glavno obeležje plaže.

Plaža Preveli
Nalazi se oko 35 kilometara južno od Retimna i takođe je jedna od simbola ovog ostrva. Plaža Preveli je čuvena po bujnoj vegitaciji koju odlikuje veliki broj palmi, zato je još poznata i pod nazivom Palm Beach. Plaža ima interesantnu lokaciju, smeštena je u maloj uvali, na samom ušću reke Kourtaliotis u Libijsko more, tako da turisti ovde imaju mogućnost da se kupaju u slatkoj i u slanoj vodi. Plaža ima sitan beli pesak i izuzeto kristalno more.

Smeštaj na Kritu

Hoteli Krit

Krit pruža razne vrste smeštaja, tako da je ponuda smeštaja šarena i raznolika. Luksuzni rizorti na obali mora sa bungalovima i spa centrima, butik hoteli, privatne vile, ukusno sređene gostionice, hoteli sa tri zvezdice, ekoturistički smeštaj, renovirane kuće u tradicionalnim selima u kojima ćete se osećati kao da ste član zajednice. Rizortovi su tu da ispune sva očekivanja porodice, nudeći im razne aktivnosti, od sportskih sadržaja do dnevnih krstarenja i kulturnih sadržaja. Dugačke plaže su idealno igralište za decu, gde mogu plivati i uživati celog dana. Nikako ne treba propustiti Cretaquarium u Heraklionu. To je ogroman veoma sadržajan akvarijum sa i velikim brojem mogućnosti tj. aktivnosti. Tu su i vodeni parkovi u Heraklionu i Hanji, koji raspolažu ogromnim vodenim toboganima.


Lokalna kuhinja, svetski ukusi

Svetski poznata kritska kuhinja podrazumeva divan primer mediteranske kuhinje, koja je veoma priznata kao veoma zdrav način ishrane. Tipična jela koja ne smete propustiti su: takosi preliveni svežim paradajz sosom, prženi puževi, kalicunija (male, slatke, ukusne pite), male knedle sa micitra sirom, u stvari sve vrste malih prženih knedli su vredne degustacije, jagnjetina sa stamnagati (lokalne zelene biljke), artičoke u jajima i limunovom soku, gamopilafo (pirinač tradicionalno spreman za venčanja), i pita iz regiona Sfakia. Cikudia je veoma poznato lokalno piće. Vaše je samo da se prepustite i takođe dozvolite da Vas lokalno stanovništvo ponudi tzv. šotovima (kratko alkohono piće). Cikudia je obavezno piće u svakoj prilici, od podneva do kasnih sati u tradicionalnim tavernama, u kući, ili dok slavite. Takođe, ukoliko se nađete u pravom trenutku na ovom ostrvu, obavezno posetite festival vina, verske proslave u selima i gradovima, tradicionalne svadbene fieste.

Kuhinja Krita