Šta se to dešava na Evzoniju? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Šta se to dešava na Evzoniju?


Nakon pisanja domaćih medija da su putnici koji su se uputili na planirano letovanje u Grčkoj, doživeli određene neprijatnosti i da im je bila oduzimana hrana, stvorila se određena panika i konfuzija. Pojavilo se puno oprečnih informacija, a šta je zaprvo istina?

 

 

Šta se zapravo desilo?

 

Istina je da Grci nisu usvojili ni jedan novi propis, i da se i dalje primenjuju zakoni koji su na snazi već više od deset godina. Meso, mleko, jogurt, pavlaka i ostali proizvodi su i ranije bili zabranjeni, a to što su grčke pogranične službe to tolerisale do sada je drugi pojam. Zamislite situaciju, da se na granici nalazi petnestak autobusa i tridesetak automobila, i da carinici treba da otvaraju i proveravaju svaki gepek i kofer. Prelazak granice bi trajao čitavu večnost. Svakako da ni grčkim pograničnim službama ne bi odgovaralo da kontrolišu svako vozilo. A sada zamislite situaciju da se na granici nađe desetak srpskih autobusa, nekoliko autobusa koji su pošli iz Mađarske, nekoliko iz Poljske, Slovačke, Rumunije... Da je tako rigorozna kontrola, pojedini bi proveli dobar deo svog godišnjeg odmora na granici, zar ne?

Dakle, propisi se nisu menjali. Sigurno je bilo turista koji su pokušavali da ih izvrdaju i koji su nosili i šunku, viršle, šnicle, kobasice, jaja i ostalu hranu koja je zabranjena. Nekima će to sigurno i ovog leta poći za rukom, ali nikakav poseban režim sa grčke strane nije ustanovljen u odnosu na proteklu deceniju. To za "Novosti" tvrde i u Upravi carina.

Do sada smo na letovanje ispratili preko deset polazaka autobusa koji su se uputili na Halkidiki, Olimpsku regiju, ostrva... Vodiči ni jedan problem nisu prijavili, prelazak granica se odvija uobičajeno kao svih ranijih godina do sad.

 

Šta sme, a šta ne sme na put?

 

Kako piše portal Mondo, zvanično meso, mleko, jogurt i pavlaka jedini su proizvodi koje srpski turisti ni ove sezone neće moći legalno da prenesu preko grčke granice. Ovo pravilo nije nikakva novina, jer po zakonima Evropske unije, mleko, meso i proizvodi napravljeni od njih ne smeju se već godinama unositi u EU iz zemalja koje nisu članice.

Prema podacima Uprave carina, do svojih omiljenih odredišta putnici će moći da ponesu do pet kilograma svežeg voća i povrća, a niko im neće zameriti ni ako se u prtljagu nađu hleb, kolači, keks, čokolada, majonez, kečap, makarone, pirinač i ostale potrebštine ukoliko njihova ukupna vrednost ne prelazi 300 evra po putniku.


Uprava carina je bliže objasnila carinski postupak u putničkom prometu aktom koji možete pročitati ovde.