Neotrivena destinacija jonskog mora | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Ammoudia

Neotrivena destinacija jonskog mora


Gde se nalazi Ammoudia

Ammoudia je smeštena u prelepom zalivu sa tirkizno plavim morem i velikom peščanom plažom, možda i jednom od najlepših na obali jonskog mora, Parge (25 km) i Preveze (45 km), na obali jonskog mora, slično kao i letovalšte Vrahos beach. Isto kao i Vrahos, Amoudia nije toliko poznata među našim turistima. Baš tu, “mitska” reka Aheron (izvor reke je po grčkoj mitologiji ulaz podzemni svet boga Hada) se nakon dvadesetak kilometara toka uliva u more.

Amudia

Letovanje i smeštaj u mestu Ammoudia?

Ako vas zanima miran odmor i letovanje u krugu porodice onda ste svakako na pravom mestu. Malo ribarsko mesto Amudia, izlazi na Jonsko more, 17 km jugo-istočno od poznatog letovališta Parga. Pripada regiji Epir na zapadu Grčke, i od regionalnog centra, Janjine, udaljena je nešto manje od 100 km. Ponuda smeštaja je pristojna i obuhvata smeštaj u apartmanima i pansionima. Letovanje Amoudia


Nema sumnje da je priroda bila darovita i maštovita kada je Amudia u pitanju. Najprepoznatljivija je po dugačkoj peščanoj plaži polukružnog oblika, oivičene dokom sa jedne, i rtom sa druge strane, pa se stiče utisak da je plaža u zalivu. Kako je, pored plaže, peskovit i ulaz u more sa izrazito postepenim porastom dubine onda je jasno zašto je idealna za boravak i odmor porodica sa malom decom.


Amudia

Takođe, kuriozitet mesta je i reka Aheron dužine 58 km koja se kod Amudije uliva u more. Ona teče sa druge strane doka koji oivičava plažu i prati je sve do njenog ušća u Jonsko more. Legende i mitovi vezani za ovu reku dosežu do drevne Grčke, tako da je njeno ime sada već hiljadama godina staro i nadaleko poznato. Naime, po grčkoj mitologiji, Aheron se smatra jednom od pet reka podzemnog sveta, mestom koje je spajalo ovozemaljsko sa onozemaljskim. Na ovoj reci Haron je preuzimao duše umrlih i prevozio ih čamcem do podzemnog sveta Boga Hada.


Reka Aheron

Zanimljivosti u mestu Ammoudia

Aheron se povezuje i sa rekom Stiks. Podatak i ne tako zanimljiv, zar ne? Ali, ako reku Stiks pomenemo zajedno sa legendom o možda najvećem grčkom junaku onda svakako dobija na zanimljivosti. Za vodu ove reke se smatralo da ima čudesnu moć i onome ko se u njoj okupa daruje besmrtnost. Žena po imenu Tetis želeći da sačuva svoje najmlađe, i jedino preostalo živo dete, rešila je da ga otrgne od sigurne smrti. Odlučila je da okupa svog sina u besmrtnoj vodi i držeći ga samo za članak jedne noge potopila ga je u reku. Dečak je izrastao u velikog junaka, jednog od najvećih u grčkoj istoriji, i stekao večnu slavu. Poginuo je tako što je strelom pogođen u jedini ranjivi deo tela, jedini deo koji vode Aherona nisu dodirnule, odnosno petu. Da, da, reč je o čuvenom Ahilu.


Da Aheron ne živi samo od stare slave dokazuju i izleti brodićima koje meštani organizuju. Ploveći uzvodno od ušća u Jonsko more, mogu se videti jako retke biljne i životinjske vrste, a za ljubitelje prirode postoji mogućnost pecanja, jahanja, bavljenja ekstremnim sportovima na reci i kanjonu iznad reke.


Sa tako bogatom istorijom i mirnom sadašnjem ambijentu, Amudija je pravo mesto za sve vas koji želite odmor i relaksaciju, a da usput budete na mestu gde su nastajale legende svetski poznatih razmera što svakako boravak ovde čini još zanimljivijim i lepšim.

Amudia

Pogledajte detaljan vodič kako da stignete Kolima do Amudije