Grčka u filmovima | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Grčka u filmovima


Dok se pripremate za putovanje u Grčku, u pauzama između surfovanja, predlažemo vam da Grčku upoznate i preko umetnosti – filma. Bićete inspirisani i očarani belim peskom, nestvarno plavim oblacima, kao i drevnim gradovima i selima. Filmovi su snimljeni na različite načine – neki od režiseria su samo po nekoliko scena snimili u magičnoj Grčkoj, dok su preostali režiseri ostali verni ovoj čarobnoj destinaciji. Iako će vam Grčka biti lepša kada budete kročili na nju, ovi filmovi će vam pružiti uvid u ono što će vas sačekati tamo.

1. Mamma Mia! - https://imdb.to/2vJmL5l

Daleko najuspešniji film snimljen u grčkoj, ovaj moderni mjuzikl zasnovan na pesmama grupe ABBA, film pun zabave snimljen na ostrvu Skopelos i obalama Piliona. Samim tim, gledanje ovog filma probudiće vam maštu i još veću želju za odlazak na putovanje.

2. Grk Zorba - https://imdb.to/2UvwnJ9

Snimljen na više lokacija u Grčkoj – ostvro Krit, Stavros, selo i plaža u okrugu Akrotiti – film odiše pravom grčkom kulturom i grčkim duhom. Glavna plaža na kojoj je sniman film, poznata je po belom pesku i kristano tirkiznoj vodi. Plaža se nalazi u podnožju same planine, a najpoznatija scena iz filma na toj plaži je kada Antoni Kvin (Anthony Quinn) pleše grčki sirtaki.

3. High Season - https://imdb.to/2QEb07q

Romantična komedija zauzima ostrvo Rodos kao svoju polaznu tačku snimanja filma. Samo ostrvo je poznato po svojim prelepim plažama, drevnim ruševinama iz dobra Krstaških Ratova., te će sama radnja filma pasti u drugi plan zbog pozadinske lepote ostrva Rodos.

4. Bornov Identitet - https://imdb.to/2y2OyhU

Iako je samo jedan deo filma snimljen u Grčkoj, mnogi od nas su želeli da posete ovu zemlju kako bi i sami uspeli da ‘’pobegnu’’ sa ostrva. Scene iz filma su snimljene na ostrvu Mikonos. Svako ko je bio na ovom ostrvu zna da je ostrvo prepuno zabave, žurki, prepunih barova i diskoteka. Iako odiše novijim stilom života, na ostrvu Mikos možete pronaći vetrenjače koje datiraju iz 16. veka a nalaze se tik iznad grada Mikonos.

5. Tomb Raider – Kolevka života - https://imdb.to/2xiyUi5

Svima poznat film sa jednom od najlepših žena na svetu Anđelinom Džoli, povešće vas u naučno fantastičnu akciju na prelepom ostrvu Santorini. Grčke arheološke vlasti su ključne za sprečavanje krađe grčke kulturne baštine. Ostrvo Santorini ćevas ostaviti bez daha, jer svakog turistu dočekuje raširenih ruku.

6. The 300 Spartanas - https://imdb.to/397XVtq

Film snimljen po istinitom događaju, zauzima lokacije glavnog grada Grčke Atine, Loutraki, kao i Heraion. Ovo umetničko delo je pravi pokazatelj kako drđave Grčke, tako i njene baštine i istorije.

7. Mandolina Kapetana Korelija - https://imdb.to/2wkpYbT

Potresna priča o ratu i ljubavi sa Nikolasom Kejdžom i Penelope Kruz u glavnim ulogama, snimala je u celosti na prelepoj Kefaloniji. Iako snimano na prelepim ulicama Kefalonije, razočaraće vas činjenica das u scene snimane na novoizgrađenim scenama koje su demontirane nakon snimanja. Postavka filma je glavni grad Agrostli.

8. Before Midnight - https://imdb.to/2Jltkyh

Treći deo triologije Beofre, Before Midnight preuzima Grčku kao početnu i krajnju destinaciju snimanja. U celosti snimljen na ostrvu Peloponez, film će vas definitivno odvesti na avanturu vrednu pažnje. Sprovešće vas kroz stare grčke kuće, poželećete da ste na ostrvu sa stanovnicima Grčke koji uživaju na divnom grčkom sunucu praveći ukusne grčke specijalitete, osećajući njihovu veliku i iskrenu dobrodošlicu svim turistima koji ih posete.

9. Moj Život u Ruževinama - https://imdb.to/2J6gMuk

Moj život u ruševinama je snimljen na nekim on najspektakularnijim i najpoznatijim istorijskim lokalitetima u Grčkoj, uključujući Akropolj, centar drevne Atine. Tvrđava Akropolj, jezgro Atine, predstavlja najvišu tačku u Atini, kao i najslavnije mesto u Grčkoj, a nalazi se iznad slojeva istorije koji su stvorili modernu helensku državu.

10. Roza of Smyrna - Ι Ρόζα της Σμύρνης - https://imdb.to/3dq8paL

I za kraj naše ekskurzije po Grčkoj kroz filmove, predlažemo vam da pogledate grčki film Roza of Smyrna. Svi smo čuli za italijnsku verziju Romea i Julije, zar ne? U Grčkoj je 2016. godine snimljen film o grčko-turskom Romeu i Juliji koji na jedinstven način prikazuje moderni život u Grčkoj, ali isto tako i istorijski odnos između dve zemlje – Grčka i Turska. Roza of Smyrna je film koji će vam najpribližnije pokazati delove Grčke za koje niste znali da postoje.