Dvorci Loare | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Dvorci Loare


10 najlepših dvoraca u dolini Loare

Bajkoviti dvorci koji su građeni ili adaptirani u vreme renesanse dočekuju milione posetilaca svakog leta. Sa svojim lampionima, tornjevima, kosim krovovima, krovnim prozorima i ukrašenim dimnjacima, oni predstavljaju glavne turističke lokalitete u Francuskoj. Većina dvoraca se nalazi duž obale reke Loare ili neke od njenih pritoka (kao što su Cher, Indre, Loir, Maine i Vienne). Neki od njih udaljeni su tek dva sata vožnje od Pariza.


dvorci-loare

Od 2000. godine, dvorci u dolini Loare od Sully-sur-Loire do Chalonnes su dodati na UNESCO listu svetske baštine. Predstavljamo vam subjektivnu lista naših 10 najlepših dvoraca u dolini Loare.

Chambord

Prestižan, impresivan kolosalan, ekstravagantan ... ovi pridevi možda neće biti dovoljni da se u potpunosti opiše sjaj Chambord - a. Najveći dvorac u dolini Loare je uistinu pun iznenađenja za one koji su imali sreće da ga istraže. Ovaj izuzetan komad arhitekture je svakako više nego samo zamak: to je san kralja, pretvoren u stvarnost.


dvorci-loare

Blois

Od svih kraljevskih dvoraca u Francuskoj, Blois svakako ne treba propustiti prilikom posete dolini Loare. Dvorac, organizovan oko glavnog dvorišta, zapravo je neverovatna palata sa nekoliko krila koje broje ukupno 564 soba, 75 stepeništa i 100 spavaćih soba od kojih svaka ima kamin.


dvorci-loare

Cheverny

Cheverny dvorac je izgrađen u prvoj polovini 17. veka u savršenom simetričnom dizajnu. Fasada se sastoji od blistavo belog kamenja iz lokalnih kamenoloma iz Šer doline. Dvorac je okružen predivnim vrtom koji je u engleskom stilu.


dvorci-loare

Amboise

Amboise leži na istočnom granicama Turen pokrajine koja za mnoge simbolizuje "dobar život" i vrt Francuske. Dvorac se nalazi na visokom stenovitom rtu iznad reke Loare, koji dominira nad istoimenim gradom.


dvorci-loare

Chenonceau
Dvorac Chenonceau je svakako jedan od najpoznatijih i najromantičnijih dvoraca u dolini Loare, sa svojim lukovima preko reke Šer. U dvorcu su kroz istoriju živele poznate žene, kao što su Dajana de Poatje i Katarina de Medici koja je dodala čuveno krilo preko reke.


dvorci-loare

Villandry

Villandry je renesansno imanje i dvorac najpoznatiji po svojim prekrasnim vrtovima formalno sastavljenim od beskrajnih geometrijskih cvetnih partera oivičen brižljivo uređenom živom ogradom. Villandry važi za jedan od poslednjih velikih renesansnih dvoraca izgrađenih u dolini Loare, koji danas privlači više od 350.000 turista godišnje


dvorci-loare

Ussé

Dvorac Usse je i lokalno poznat kao dvorac Uspavane lepotice jer je to tvrđava koju je Čarls Peroa imao na umu prilikom pisanja bajke. U 15 veku je srednjovekovna tvrđava bila delimično obnovljena da bi se u nju inkorporirali neki delovi karakteristicni za doba renesanse. Sa svojim srednjovjekovnim kulama, prozorima, krovovima sa elegantnim dimnjacima i njegovim renesansnim dvorištem, Usse je definitivno dvorac koji ostavlja nezaboravan utisak svojim posetiocima.


dvorci-loare

Azay-le-Rideau

Aze-le-Rideau sigurno spada u jedne od najromantičnijih mesta u dolini Loare. Smešten na ostrvu reke Indre čije vode reflektuju fasadu dvorca. Ovo remek-delo renesansne arhitekture ima svu rafiniranost, eleganciju i gracioznost koja se očekuje od dvoraca u dolini Loare. Vrt koji ga okružuje je uređen u engleskom stilu.


dvorci-loare

Chinon

Srednjevekovni dvorac u Chinonu je izgrađen u 12. veku na kamenoj uzvišici nedaleko iznad reke Vijen. Chinon je usko povezan sa francuskom istorijom, posebno od 12. do 15. veka. Ovo je mesto gde je Jovanka Orleanka tvrdila da je čula nebeske glasove i upoznala francuskog kralja. Iako nije tipičan renesansni dvorac u dolini Loare, Chinon je ipak jedna od najvećih tvrđava u Francuskoj i trenutno se radi rekonstrukcija kako bi mu se vratio njegov nekadašnji sjaj.


dvorci-loare

Saumur

Dvorac Saumur gleda na ušće Loare i Thouet Reke, kao i grad Saumur koji leži u podnožju. Prvobitno je bio izgrađen u 10. veku i predstavlja jedan od najstarijih dvoraca u Francuskoj. Dvorac je bio jedan od retkih bajkovitih dvoraca u Evropi koji je inspirisao Volta Diznija da napravi dvorac za njegovu Uspavanu lepoticu.


dvorci-loare