Evropski gradovi avionom -> Biseri Baltika

Biseri Baltika

Novo! Biseri Baltika

Biseri Baltika

Prošlost malih baltičkih naroda Litvanaca, Letonaca i Estonaca ispunjena je borbom i nastojanjima da opstanu i sačuvaju svoj identitet na prostranstvima severne Evrope okruženi velikim, jakim i često ratobornim susedima; od njih su mnogo naučili i poprimili – ali zahvaljujući svojoj umešnosti – sa njima su mnogo više trgovali i sarađivali nego što su se sukobljavali. Teritorije Baltičkih zemalja (175. 000 km2), koje su skupa približno dvostruko veće od Srbije, naseljava oko 7 miliona stanovnika.
Ono što ih ponajviše čini sličnim su maštovita arhitektura – sa izraženim ruskim, skandinavskim i germanskim uticajima – njihovih lepih i uređenih gradova. Najvažniji među njima – mahom prometne morske ili rečne luke – bile su članice Hanze moćnog trgovačkog udruženja severnoevropskih gradova (13–17. vek), sa preciznim poslovnim pravilima i normama, koja su u znatnoj meri oblikovala njihov razvitak i društveni život. Viljnus (2009. ) i Talin (2011. ) su bili prestonice evropske kulture.


Talin se često kaže da je "osvežavajuća mešavina srednjevekovnog i modernog", grad koji je u svom razvoju prihvatio najbolje od onih koji su dugo vladali ovim područjem i čiji su uticaji i danas dominantni – Danci, Šveđani, Nemci i Rusi. Glavni je grad Estonije, sa nešto više od 400.000 stanovnika, smešten na severnoj obali Baltičkog mora, u Finskom zalivu.


Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike

Riga je glavni i najveći grad Republike Letonije, koja je nezavisnost od nekadašnjeg SSSR-a stekla 1990-te godine. Kulturni je i ekonomski centar južnog Baltika, smešten nedaleko od ušća reke Daugave u Baltičko more. Sam grad broji oko 700.000 stanovnika, dok čitavo područje Rige ima nešto više od milion stanovnika.
Stari grad se nalazi na listi UNESCO-ve svetske kulturne baštine, obzirom na najveći broj građevina u stilu secesije (jugendstila) u Evropi. Istorija grada započinje antičkom naseobinom Liva, koju je osnovalo staro finsko pleme, na mestu nekadašnje istoimene reke. Moderni istorijski temelji razvoja postavljeni su u 12.-tom veku, dolaskom nemačkih trgovaca i krstaša, nakon čega slede vekovi uspona i padova, pre svega zahvaljujući položaju između istoka i zapada. Periodom najvećeg uspona i preporoda, se smatra početak 20.-tog veka, nakon Prvog Svetskog rata.


Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike

Viljnus, glavni i najveći grad Litvanije, drugi je po veličini grad Baltičkih zemalja, sa oko 533.000 stanovnika. Osnovan je u XIII veku, a pod današnjim nazivom se prvi put spominje 1323. godine. Početkom XVI veka, Velika kneževina Litvanija doživljava svoj zenit razvoja, a srednjovekovni Viljnus svoj procvat. Krajem XVIII veka grad potpada pod vlast Carske Rusije, ali je zadržao status važnog privrednog središta, koji se održava do danas.
Prepoznatljiv je po starom gradskom jezgru, jednom od najvećih u Evropi (3,5 km2), sa spletom živopisnih ulica i trgova, kao i velikim brojem pravoslavnih, katoličkih, protestantskih crkava i sinagoga. Upravo ovde su neki od najboljih primera gotike, renesanse i baroka. Gornji zamak, kula Gedaminosa, zvonik iz XIII veka, crkva Svete Ane, katedrala Patra i Pavla, Univerzitet, samo su neke od znamenitosti koje treba videti. Stanovnici Viljnusa sa ponosom ističu da žive u najzelenijem gradu Evrope, na čijoj teritoriji je svega 20% izgrađeno područje, a ostatak je pod parkovima i šumama. Reka Neris deli grad na stari i novi deo, koji je danas moderna četvrt i centar bankarstva i trgovine čitavog Baltika.


Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike

Evropski gradovi - Biseri Baltika

Baltičke zemlje sa posetom Varšavi i Helsinkiju
Varšava – Kaunas – Riga – Talin – Bauska (dvorac Rundal)
Viljnus – Trakai (Trakajski dvorac)

9 dana /8 noćenja avionom
Polazak: 8. oktobar 2017, povratak: 16. oktobar


1. dan (nedelja, 8. oktobar) Beograd – Varšava
Sastanak putnika na aerodromu "Nikola Tesla” kod šaltera Filip Travela broj 709 u 12.00 sati. Poletanje za Varšavu u 14.00 sati (let LOT 574). Dolazak u Varšavu u 15.35 sati. Varšava, koja leži na reci Visli je od 1596. prestonica Poljske i središte Mazovijeckog vojvodstva. Po dolasku transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.


2. dan (ponedeljak, 9. oktobar) Varšava – Kaunas
Doručak. Polazak za Kaunas koji leži na rekama Njemen i Neris, drugi po veličini grad Litvanije i duhovni centar zemlje. Po dolasku, obilazak pešice istorijskog centra Kaunasa: zamak iz 13. veka, gradski trg sa vednicom iz 15. veka, katedrala, jezuitski manastir, Napoleonova kuda, predsednička palata… Smeštaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.


3. dan (utorak, 10. oktobar) Kaunas – Riga
Doručak. Polazak za Rigu, najvedi baltički grad, prestonicu i glavnu luku Letonije, u blizini ušda Daugave u duboki Riški zaliv. Stari deo Rige, sa preko 800 građevina u stilu secesije (jugendstila), proglašen je delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a. Obilazak istorijskog centra grada pešice: Nacionalna opera, Spomenik slobode, zamak nemačkog viteškog reda iz 14. veka, crkva sv. Petra, katedrala iz 13. veka... Smeštaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.


4. dan (sreda, 11. oktobar) Riga – Talin
Doručak. Polazak Talin, glavni grad Estonije i veliku luku na južnoj obali Finskog zaliva koji je doživeo procvat u 15. veku kao važna članica Hanze. Po dolasku obilazak ”Brda sabora” gde su kraljevski dvor (sada parlament) i upravne zgrade opasane bedemima, a zatim "Starog jezgra”, nekada naseljenog švedskim i nemačkim trgovcima, pomorcima i zanatlijama; to je danas pešačka zona Talina, proglašena delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a, u kojoj su katedrala sv. Nikole, gradska vednica, ruska crkva Aleksandra Nevskog, palata Kadriorg... Smeštaj u hotel. Slobodno popodne. Noćenje.


5. dan (četvrtak, 12. oktobar) Talin – Helsinki – Talin
Doručak. Celodnevni fakultativni izlet brodom i autobusom "Helsinki”. Transfer autobusom do pristaništa i odlazak brodom u 10.00 sati za Helsinki, koji leži oko 80 km od Talina, na severnoj obali Finskog zaliva. Po dolasku oko 12.00 sati, panoramsko razgledanje prelepe finske prestonice koja je, posle velikog požara 1808. Godine, obnovljena u klasicističkom stilu: Trg Senata na kome je protestantska katedrala, zgrade Univerziteta i Vlade, Pijačni trg, ruska Uspenska crkva, Parlament, Sibelijusov park sa spomenikom najvedem finskom kompozitoru Janu Sibelijusu (1865–1957), Olimpijski stadion gde su održane Olimpijske igre 1952, koncertna dvorana „Finlandia"... Slobodno vreme. Polazak broda za Talin u 19.00 sati; dolazak oko 21.00 sat. Transfer od pristaništa do hotela. Noćenje.


6. dan (petak, 13. oktobar) Talin – Bauska (dvorac Rundal) – Viljnus
Doručak. Polazak za Viljnus. Vožnja kroz Estoniju i Letoniju do letonskog grada Bauska, 80 km južno od Rige, kraj koga je veličanstveni dvorac Rundal; izgrađen je sredinom 18 veka u baroknom i rokoko stilu za rezidenciju vojvode od Kurlandije, po planovima čuvenog italijanskog arhitekte Frančeska Rastrelija (1700–1771) koji je projektovao neke od najlepših palata u Moskvi, Kijevu i Sankt Petersburgu, među kojima i Zimski dvorac. Kradi obilazak dvorca Rundal. Nastavak putovanja za Viljnus, prestonicu Litvanije, koja leži na rekama Vilni i Neris, 20 km od beloruske granice. Po dolasku, smeštaj u hotel. Noćenje.


7. dan (subota, 14. oktobar) Viljnus – Trakai (Trakajski zamak) – Viljnus
Doručak. Pre podne, razgledanje pešice istorijskog centra Viljnusa, koji je deo svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a: starogradski trg sa katedralom iz 18. veka, crkva sv. Ane, crkva sv. Petra i Pavla, pravoslavna crkva Teotokos, univerzitet (1579), kula Gediminas, kraljevska palata... Posle podne, fakultativni izlet autobusom ”Trakajski zamak”. Odlazak do istorijskog gradida Trakai, nekadašnje prestonice Litvanije, 30 km zapadno od Viljnusa gde je ovaj prelepi zamak od crvene opeke – jedna od najvedih znamenitosti Litvanije. Sagrađen je na ostrvcu usred jezera Galve, naspram centra grada, za osnivača Viljnusa, velikog vojvodu Gediminasa (1275–1341) čija je država u 14. veku bila prostranija od Moskovske kneževine. Povratak u Viljnus. Noćenje.


8. dan (nedelja, 15. oktobar) Viljnus – Varšava
Doručak. Polazak za Varšavu. Vožnja kroz Litvaniju i Poljsku. Dolazak u Varšavu u centar grada, obilazak pešice istorijskog centra koji je proglašen delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a: "Kraljevski put”, spomenik Nikoli Koperniku, kazimježova palata, Predsednička palata, spomenik velikom pesniku Adamu Mickijeviču, crkva sv. Ane, Dvorski trg sa kraljevskom palatom i stubom kralja Sigizmunda III, trg Rinek i spomenik sireni koja je simbol Varšave, tvrđava Barbakan… Slobodno vreme. Noćenje.


9. dan (ponedeljak, 16. oktobar) Varšava – Beograd
Doručak. Transfer na aerodrom u 11.45. sati. Predviđeno poletanje aviona u 14.30 sati (LOT 573) za Beograd. Predviđeno vreme dolaska u Beograd u 16.05 sati.


Cena putovanja po osobi: 575€

Doplata za jednokrevetnu sobu je 190€


U cenu putovanja je uključeno:
- Prevoz avionom na navedenoj relaciji sa prevoznikom Air Serbia
- Prevoz autobusom sa 25 do 49 sedišta sa audio opremom. - Osam noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelima kategorije 3* u Varšavi, Kaunasu , Rigi, Talinu i Viljnusu
- Razgledanja gradova prema programu
- Usluge vodiča
- Troškovi organizovanja putovanja.


U cenu putovanja nije uključeno:
- Aerodromske takse u Beogradu i Varšavi (oko 65,23 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se pladaju u dinarima
u poslovnicama Filip Travela ili poslovnicama ovlašdenih subagenata),
- Fakultativni izleti
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje.


Smeštaj:
Smeštaj tokom putovanja obezbeđen je u hotelima kategorije 3* zvezdice. Detaljnije informacije se mogu nadi na sajtovima hotela.
- Varšava – Hotel Gromada *** www.hotelgromadawarsawcentre.com;
- Kaunas – Best Western Santaka, ****www.santakahotel.eu;
- Riga – Hotel Konventa Seta *** www.konventa.lv;
- Talin – Hotel Tallinn Seaport *** www.seaporthoteltallinn.com
- Viljnus – Hotel Central Vilnius ***www.central.lt;
- Krakov – Hotel Express by Holiday Inn*** www.krakowexpress.pl
- Organizator zadržava pravo zamene ovhih hotela hotelima iste ili više kategorije.


Fakultativni izleti:
- Celodnevni izlet brodom i autobusom "Helsinki " u trajanju od oko 11 sati . Cena: 80 evra . U cenu je uključeno: transferi autobusom hotel – pristanište – hotel u Talinu, povratna brodska karta za Helsinki, razledanje Helsinkija autobusom i usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku;
- Poludnevni i izlet autobusom u trajanju od oko 4 sata "Trakajski zamak”. Cena: 25 evra . U cenu je uključeno: prevoz autobusom, rezervacija, ulaznica i usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku. - Prijavlivanje za fakultativne izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje a uplate su u Estoniji i Litvaniji, isključivo u evrima, u efektivi (izuzev izleta za Helsinki, za koji je neophodno prijaviti se i izvršiti uplatu u Beogradu).

Potrebno je najmanje 15 učesnika za realizaciju ovih izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izleti bi mogli da se realizuje uz korigovanje cene.Važne napomene za putovanje "Baltičke zemlje sa posetom Varšavi i Helsinkiju”:
- Rok za prijavljivanje za putovanje je deset dana pre polaska ili do popune mesta
- Potrebno je najmanje 15 putnika za realizaciju ovog putovanja
- Uz blagovremeni upit u poslovnicama postoji mogudnost smeštaja u jednokrevetnim ili trokrevetnim sobama.

Club Paradiso licenca broj OTP 149/2010, nastupa u svojstvu posrednika u prodaji - subagenta. Uz ovaj proogram važe Opšti uslovi putovanja OTP Filip travel, licenca OTP 196/2010

Riga
Najveći broj znamenitosti je smešten u starom gradu: Riški zamak, crkva Svetog Petra, Veliki i Mali esnafski dom, Barutna kula, zgrada opere, Etnografski muzej, katedrala Svete Marije, crkva Aleksandra Nevskog... Reputaciju nekadašnjeg "severnog Pariza", Riga brižljivo čuva kroz brojne arhitektonske ali i zabavne sadržaje, poput restorana, barova, noćnih klubova, šoping centara ... Riga je u istoriji poznata i kao prvi grad na svetu koji je okitio jelku u vreme Božića, 1510.-te godine.


Viljnus
Jedna od znamenitosti je i Evropski park, nesvakidašnja umetnička atrakcija koju godišnje poseti više stotina hiljada ljudi iz čitavog sveta. Nalazi se 20 km od grada i predstavlja jedan od najzanimljivijih muzeja moderne umetnosti u svetu, sa stotinama skulptura, delima nekih od najznačajnijih umetnika današnjice. Ovaj neobičan muzej je poznat i po najvećoj skulpturi na svetu ali i kao mesto koje predstavlja geografski centar Evrope...

/

/


Prijave i informacije

Club Paradiso d.o.o. Bulevar despota Stefana 15, Beograd

011/72 47 012; 72 40 928