Zimovanje -> Zimovanje Srbija -> Zimovanje Zlatibor

Zlatibor zimovanje, skijanje 2016/2017

Zimovanje Zlatibor hoteli 2016/2017

Zimovanje Zlatibor

ZLATIBOR je jedna od mnogobrojnih planina u okviru Dinarskog planinskog sistema. Prostire se pravcem JZ-SI. Dug je 30km, a širok oko 15km. Najviši vrh je Tornik (1496m), a veoma je poznat i vrh Čigota (1422m). Najviši vrhovi su na jugu planine, a prema severu visina se smanjuje. Zlatibor je poznat po letnjem i zimskom turizmu ali i kao klimatsko lečilište. Naziv planine potiče od retke vrste bora Zlatni bor, koji je stavljen pod zaštitu države. Na Zlatiboru ima dosta izvora, a među njima su i mineralni izvori. Ta voda je lekovita za očna i kožna oboljenja i može da se pije. Klima je planinska. Srednja godišnja temperatura je oko 7,5 stepeni. Najhladniji mesec je januar, a najtopliji je avgust. Prosečna dnevna temperatura iznosi oko 18 stepeni. Ima oko 2000 sunčanih sati godišnje. Sneg pada od oktobra do maja i u proseku se zadržava oko 100 dana godišnje. Klima na Zlatiboru je pogodna za lečenje bronhijalne astme, alergijskih oboljenja i gojaznosti.


Zlatibor, Zlatibor zimovanje skijanje Zlatibor, Zlatibor zimovanje skijanje Zlatibor, Zlatibor zimovanje skijanje Zlatibor, Zlatibor zimovanje skijanje Zlatibor, Zlatibor zimovanje skijanje Zlatibor, Zlatibor zimovanje skijanje Zlatibor, Zlatibor zimovanje skijanje

Zimovanje Zlatibor 2016/2017

Zlatibor hoteli i apartmani 2016/2017

Zlatibor leti

Zlatibor Zimi

Zimovaje Zlatibor - Atrakcije

Čigota - Medicinski centar „Čigota“  nalazi se u centru Zlatibora okružen borovom šumom na idealnih 1000 m nadmorske visine. Osnovna delatnost je pružanje medicinskih usluga iz endokrinologije, nuklearne i fizikalne medicine, a poznat je i po nadaleko čuvenom i priznatom programu za regulisanje telesne težine, ČIGOTA PROGRAMU. U ponudi se nalaze i drugi velnes programi: menadžer, anticelulit i program za štitastu žlezdu.


Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva – je tradicionalna i prepoznatljiva manifestacija. Ova manifestacija održava se na Zlatiboru krajem meseca jula i okuplja orkestre, pevačke grupe i kulturno umetnička društva koja neguju izvorno narodno stvaralaštvo i čuvaju od zaborava folklor i etno kulturu. Gosti manifestacije su kulturno umetnička društva Srba iz dijaspore koja izvode običajne pesme i igre. Organizovani su mnogobrojni prateći programi. Sabor trubača i Smotra narodnog stvaralaštva je najposećenija manifestacija na Zlatiboru. Ova manifestacija je i pred takmičenje za manifestaciju koja se održava u Guči.


Sabor lovaca i hajka na vuka - Svake godine krajem februara Zlatibor je domaćin lovcima iz zemlje i sveta. Nema tog (ne) vremena koje može pomutiti radost lovačkog druženja na Zlatiboru. Ovde se lovci takmiče u gađanju pokretne i nepokretne siluete vuka, gađanju glinenih golubova, a srećniku koji je u hajci pucao na vuka, i još pogodio sledi i vredna nagrada. Pored predavanja iz lovstva naših najboljih stručnjaka, izložbe oružja, nacionalne izložbe trofeja, obavezno sledi i druženje uz pečenog vola na ražnju i lovački pasulj.


Deca među narcisima - Tradicionalni Dečji festival "Deca među narcisima" održava se krajem maja još od 1992. godine. Ovaj festival okuplja mlade pesničke talente i eminentne umetnike iz svih oblasti kulture. Kreativne radionice, pozorišne predstave, kulturno umetnički program u izvođenju simpatičnih mališana ohrabruje ih da razvijaju umetnički duh i bogate naše kulturno nasleđe.


Pršutijada - Praznik za sladokusce, popularna ,,Pršutijada’’ održava se svake godine prvog vikenda po Božiću i traje tri dana. Organizatori su proizvođači suhomesnatih proizvoda i opština Čajetina. Zajedničkim snagama svake godine oni okupljaju, ne samo sve više izlagača, već i posetilaca koji su željni onog izvornog i tradicionalnog, što im zlatiborsko selo Mačkat nudi.
Tehnologija proizvodnje mesa i mesnih prerađevina nepromenjena je u Mačkatu stotinama godina unazad. Kada se tome doda i neponovljiva ruža vetrova zlatiborska, nadmorska visina i vlažnost dobija se proizvod nenadmašan po svom ukusu i kvalitetu. Gostoprimstvo zlatiborskog seljaka dolazi do izražaja. Vreva i gužva, nude se proizvodi na probu, rakija se troši nemilice, peva se i igra. Domaćini iznose svoje najbolje komade. Prodaje se, ali mnogo je važnije da se prikažu i promovišu svoje proizvode.
Uz dobro meze, gosti se opuštaju uz taktove starih izvornih pesama i trubača. Svake godine, sajam prati bogat kulturno-umetnički program, izložbe raznovrsnih ručnih radova, ali i predavanja iz oblasti poljoprivrede.


Kraljevska česma – Godine 1893. još jedan visoki gost, kralj Aleksandar I Obrenović, došao je na Kulaševac. Mnogi zapisi potvrđuju da je to po svemu bio izuzetan događaj. Kralju je bio priređen doček koji se pamti. U ime Zlatiboraca, predsednik čajetinske opštine Petar Mićić održa zdravicu i zamolio je vladara da dopusti da se voda Kulaševac od tada zove Kraljeva Voda "te da taj nepresušni izvor bude večiti spomen kraljevog dolaska na Zlatibor". Tako je Kulaševac dobio novo ime, a kralj je podigao česmu na čijoj je ploči  uklesano: "Kralj Aleksandar I, 20. avgusta 1893."


Jezera - Na Zlatiboru postoje dva veštačka jezera.
Veće jezero je u Ribnici, na reci Crni Rzav. Zahvata površinu oko 10 kvadratnih kilometara. Bogato je raznim vrstama ribe: klen, krkuša, pastrmka, šaran, linjak i som.
U samom centru turističkog naselja Zlatibor nalazi se manje jezero, napravljeno za turističke potrebe. Okruženo je prijatnim stazama za šetanje, klupicama za odmor gostiju, koji leti mogu da se kupaju, sunčaju, a zimi da se klizaju po zaleđenoj površini jezera. (Zovu ga Zlatiborsko more).


Stubline - Često ćete šetajući Zlatiborom naići na šuplje stablo ukopano u zemlju prepuno čiste izvorske vode. Ovakvi izvori su u narodu poznati kao stubline. Na dnu stubline (obično od bukovog stabla) nalazi se sitno kamenje koje služi za filtriranje vode. Pored stubline se najčešće nalaze dva kamena koja služe za oslonac dok se pije.


Zlatibor ski staze

Skijanje - Skijaši početnici i deca uživaju na blagim padinama Obudovice ili sličnim, a bolji skijaši će se sigurno odlučiti za odlazak na Tornik i neku od njegovih staza.
Sportski centar "Tornik" je pre bombardovanja imao tri staze za slalom i veleslalom i stazu za super veleslalom.
Žičare koje su opsluživale skijaše bile su: Krnevo plandište, Bandera i Bebi. Pored staza "Ribnica" (laka staza - prosečan pad 19 %), "Čigota" (srednja staza - prosečan pad 27%), "Tornik" (srednje teška staza - prosečan pad 28%), "Zmajevac" (teška staza - prosečan pad 39 %), postojala je i staza za trčanje na skijama.

Od 03.10.2008. Tornik je opet u funkciji. Žičara je kapaciteta 3.000 skijaša na sat, ukupne dužina 1.650 m, dok je visinska razlika 374 metra. U centralnom delu Zlatibora, na prostoru Tić polja, Vranjevine i Spomenika (iza hotela "Zelenkada"), nalaze se registrovane staze za smučarsko trčanje i biatlon, koje su među najlepšima u Evropi zbog preglednosti i konfiguracije terena.

U Murtenici postoji rezervna staza za smučarsko trčanje i biatlon.

Zimovaje Zlatibor - Izleti

SIROGOJNO – je poznato po Starom selu, koje je muzej na otvorenom i predstavlja jedan od najznačajnijih turističkih lokaliteta na zlatiboru. Sastoji se od starih kuća, donetih sa svih strana Zlatibora. Etno selo je sagrađeno 1979. godine i zahvta površinu od skoro 5ha. Jedna od kuća je pretvorena u krčmu,a osatle su kuće adaptirane za stanovanje.


STOPIĆA PEĆINA - Stopića pećina je rečna pećina, kroz nju protiče Trnavski potok. Pećina je dugačka 1692 m, pokriva površinu od 7912 kvadratnih metara i ima zapreminu od preko 120.000 kubnih metara. Ulaz u pećinu se nalazi na 712m nadmorske visine. Krečnjački sloj u pećini je debeo preko 100 metara. Ulaz je impresivan (30 - 40 metara širok i 18 metara visok). Turistički deo pećine nije bogat pećinskim ukrasima ali ima nekoliko atraktivnih elementa: prostrani ulaz, dugure - otvori na tavanici, siparska kupa "Pseće groblje", vodopad "Izvor života" i pre svega niz bigrenih kada najvećih i najdubljih (dubina preko 7 m) od svih pećina u Srbiji. Bigrene kade su periodično poplavljene i neke od njih postale su jezera.


Šarganska osmica - je deo pruge uskog koloseka (razmak od 760mm) između Užica I Višegrada, odnosno Mokre Gore I Kremena, preko brda Šargana. Prugu odlikuje velik broj mostova I tunela, od kojih je najduži Šarganski tunel, dug 1661m. Po broju mostova I tunela I usponu od 18 promila, Šarganska osmica je jedinstvena u Evropi.


Drvengrad (Kustendorf) je etno selo smešteno na dodiru Tare I Zlatibora, kod Mokre Gore. Osnovano je I izgrađeno na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice, za potrebe snimanja filma “Život je čudo”.Brdo Mećavnik nadvisuje selo Mokra Gora I na istoj je visini sa železničkom stanicom Jatare, kroz koju prolazi Šarganska osmica. Ovo etno selo je u gradskom obličju. U selu je izgrađena crkva brvnara, po ugledu na ruske crkve brvnare I posvećena je Sv.Savi. Brvnare su autentične I prenete, neke iz tih krajeva, a neke iz Rep. Srpske. U svakoj od njih se nalaze sadržaji karakteristični za grad. Ulice su dobile imena po poznatim ličnostima culture I nauke. Stručni žiri briselske Fondacije za arhitekturu je ovo selo proglasilo najboljim arhitektonskim ostvarenjem u poslednjih nekoliko godina u Evropi.


Etno park Terzića avlija - je seosko turističko domaćinstvo. Nalazi se u selu Zlakusa i predstavlja jednu vrstu muzeja na otvorenom i zatvorenom. Sastoji se od starih kuća i okućnicom (salaš, šupa, mlekara, bunar...). Godišnje dobija i do 6000 gostiju. Terzića avliju danas čine: apartmani za smeštaj gostiju, ugostiteljski deo (krčma kačara i letnja bašta), kamp za planinare (mesta za  šatore, toaleti, priključci za struju), muzejski deo (eksponati još od rimskog perioda, Turske vladavine, Kneževine i Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije i SFRJ, učionica iz II sv. rata, postavka tkačnice, grnčarske radionice), galerija sa bibliotekom, prodavnica suvenira, letnja pozornica...


KADINJAČA – Je spomen kompleks kod Užica.Spomenik je sećanje na pripadnike Radničkog bataljona koji su pružali žestok otpor nadmoćnijem neprijatelju i u kojoj su stradali 29.novembra 1941.godine.Memorijalni kompleks svečano je otvorio predsednik SFRJ-Josip Broz Tito, 23.septembra 1979. godine. U okviru kompleksa se nalazi i muzej sa postavkom od preko 300 predmeta i dokumenata, koji su pripadali palim borcima Radničkog bataljona.

Zlatibor noćni život

Nakon dnevnog uživanja u svežem planinskom vazduhu, šetnji, ili različitim sportskim aktivnostima, noćni život i provod su svakako dobar predlog da se malo "razdrmate".
Zlatibor je centar turizma zapadne Srbije, te kao takav prednjači u ponudi noćnog života nad ostalim zimskim centrima i ostalim turističkim mestima. Stoga ni ne čudi što Zlatibor već duže vreme među mlađom populacijom važi za najbolje mesto u Srbiji, što se tiče noćnog provoda. Klubovi i diskoteke su otvorene tokom cele godine, te su dnevne žurke tokom zimskim meseci na Zlatiboru svakodnevnica. Klubovi koji ne biste smeli da propustite su Irish Pub, Vendome, Mondo, Akter, Apolo, Dancing bar.


Prijave i informacije

Club Paradiso d.o.o. Bulevar despota Stefana 15, Beograd

011/72 47 012; 72 40 928