Zimovanje -> Zimovanje Srbija -> Zimovanje Rajac

Zimovanje Rajac

Zimovanje Rajac

Zimovanje Rajac

Rajac se nalazi na planini Suvobor, 12 km od Ljiga. Nadmorska visina Rajca kreće se od 600 do 849 m. Stari putopisci su ovu planinu, zbog prostranstva protkanog šumarcima i cvetnim livadama, nazvali “rajem na zemlji”, pa je tako i dobila ime. Rajac pruža uslove za različite vidove turizma, pre svega sportsko-rekreativni, manifestacioni i seoski turizam. Podneblje Suvoborskog Rajca ima odlike blaže subalpske, kontinentalne klime, zbog čega dolazi do izražaja njena zdravstveno-rekreativna komponenta. Stimulativno dejstvo klime omogućava i pogoduje lečenju bolesti pluća i disajnih puteva, neurovegetativnih poremećaja i oporavak, revitalizaciju i jačanje čitavog organizma.


Zimovanje Rajac - detaljnije

Ponuda u pripremi

Rajac video

Zimovaje Rajac - Atrakcije

Na području Rajca postoji više pećina i jama, a najznačajnija je Rajačka pećina. Ukupna dužina kanala Rajačke pećine je 286 m, dok je glavni kanal dug 106 m. Na pojedinim mestima kanali se račvaju ili proširuju u dvorane. Velika dvorana ima dužinu od oko 30 m, širinu od 7 do 10 m, a maksimalnu visinu od 15 m. Kroz pojedine delove pećine teče vodotok gradeći vodopade i jezerca.

U Prvom svetskom ratu na Suvoboru je vođena čuvena Kolubarska bitka. Tu se nalaze “Spomenik 1300 kaplara” i Spomen česma podignuta palim vojnicima iz Prvog svetskog rata, kao i nekoliko spomenika posvećenih palim žrtvama u Drugom svetskom ratu.

Od 1965. godine, svake prve nedelje posle Petrovdana, održava se manifestacija “Kosidba na Rajcu”, koja predstavlja simboličan i svečan završetak košenja planinske trave. Vremenom je ona postala smotra tradicionalnih izvornih sadržaja u čast kosidbe i seoskih moba. Na manifestaciji se prikazuje ceo običaj počev od okupljanja kosaca, trubača, zdravičara, vodonoša, odlaska na kosidbu, do kosačkog ručka i završetka košenja. Kosci se takmiče u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Najbolji od njih proglašava se pobednikom – đidijom i dobija zlatnu kosu. Istovremeno se održavaju kulturno-umetnički programi, takmičenja u pripremanju starih jela, izložba i demonstracija nekad korišćenih poljoprivrednih mašina za rad u brdsko-planinskom području kao i savetovanja o poljoprivredi.

Paraglajding takmičenja se često organizuju na Rajcu.

Rajac ski staze

Zimovaje Rajac - Izleti

Valjevo - U Valjevu se Jablanica i Obnica spajaju u reku Kolubaru. U Kolubaru se takođe ulivaju reke Ljubostinja i Gradac. U Petnici na 5km od Valjeva nalaze se otvoreni bazeni i tereni za male sportove, kao i jezero Pocibrava — stecište kupača i ribolovaca.
Muselimov konak - Najstarija sačuvana građevina u gradu, na Desankinom trgu, tipična za tuski period. Muselimov konak je podignut u 18. veku i vezan je sa istorijske tačke gledišta ne samo za Valjevo, već i za ceo ustanički pokret u Srbiji za vreme Karađorđa. U njegovom podrumu su bili zatvoreni i odatle odvedeni na gubilište Ilija Birčanin i Aleksa Nenadović 1804. godine. U ovoj zgradi je kasnije bila škola, a danas ima muzejsku postavku vezanu za ustaničku Srbiju. Konak se nalazi u slobodnom prostoru. Prizemna građevina ima oblik pravougaonika sa dva naspramno postavljena trema duž podužnih strana. Građena je lomljenim kamenom, sa podrumom koji je ispod cele povešine prizemlja i koji ima spoljne prilaze. Krov je četvorovodni, sa ćeramidom kao pokrivačem.
Tešnjar – je stari deo grada Valjeva i njegov simbol. Nalazi se na desnoj obali Kolubare. Predstavlja jednu od retko očuvanih orijentalnih celina u Srbiji. Predstavljao je trgovačko-zanatsku četvrt grada,tj čaršiju.
Narodni muzej Valjevo - Narodni muzej Valjevo je ustanova,koja je osnovana od strane grada Valjeva, a svoju delatnost obavlja i na teritoriji okolnih opština Kolubarskog okruga (Osečina, Mionica, Lajkovac, Ub i Ljig). Prikupljajući, čuvajući, dokumentujući, izučavajući i prezentujući muzejske vrednosti svoga okruženja i saznanja o istorijskim kontekstima njihovoga nastanka, Muzej se, kao zaštitnik istorijskih kultura, brine o čuvanje i unapredjenje kulturnog nasledja kao i o širenju opštih kulturnih vrednosti i ispunjavanju vaspitno-obrazovnih zadataka.

Etno selo Koštunići i Ravna gora - Selo Koštunići je naselje u opštini Gornji Milanovac. Prema popisu iz 2002. imalo je 660 stanovnika. Selo je u Podgorini Suvobora, a kuće su po stranama, brežuljcima i kosama, uglavnom na tri dugačke kose.  Na teritoriji ovog sela, na visoravni Suvobora je Ravna gora na 997 mnv.

Banja Ljig -  8 km od Slavkovice nalazi se banja Ljig. Banja ima predivan bazen u kome se tokom letnjih meseci možete osvežiti i kupati.

Banja Vrujci i Struganik - U dolini, smeštena među živopisnim brežuljcima, u podnožju vazdušnih banja Duvčibara i Rajac, nalazi se banja Vrujci. Poznata je po svojoj lekovitosti. Tragovi materijalne kulture i narodnog predanja ukazuju da je prostor oko vrujačkih izvora od davninma bio naseljen.U Struganiku se nalazi rodna kuća vojvode Zivojina Mišića koja predstavlja memorijalni kompleks istorijsko-etnografskog karaktera. Postava se sastoji iz dva dela, istorijskog i etnološkog. U sobnim prostorijama je tematska postavka koja prikazuje ličnost Živojina Mišića u kontekstu istorijskog zbivanja krajem prošlog i početkom ovog veka, s akcentom na one događaje u kojima je vojvoda odigrao značajnu ulogu.

Takovo i takovski kraj - Takovski kraj je područje u opštini Gornji Milanovac koje zahvata predele između tri manja rečna sliva i tri planine. To su doline reka Čemernice, Dičine i Despotovice i prostor između planina Suvobora, Rudnika i Vujna. Predeo se pruža pravcem zapad-istok. Središte mu je u današnje vreme grad Gornji Milanovac, a tokom XIX veka bilo je to selo Takovo, čuveno kao mesto u kome je podignut Drugi srpski ustanak. Takovska crkva brvnara bila je centralno mesto tog znamenitog istorijskog događaja.

Rajac noćni život

Izgradnja planinarskog doma bila je jezgro oko koga se formirao sadašnji turistički centar. Ova prvobitna osnova gradnjom dodatnih turističkih objekata najčešće odmarališnog tipa, širila se prostorno. Danas ovde postoji savremeni turistički centar sa brojnim smeštajnim objektima i pratećim sadržajima neophodnim za zadovoljenje potreba turističkih posetilaca, koje Rajac privlači lepotom svoje prirode.Prijave i informacije

Club Paradiso d.o.o. Bulevar despota Stefana 15, Beograd

011/72 47 012; 72 40 928