Zimovanje -> Zimovanje Srbija -> Zimovanje Goč

Zimovanje Goč

Zimovanje Goč

Zimovanje Goč

Planina Goč se nalazi, južno od Zapadne Morave iznad Vrnjačke Banje. Nalazi se u sklopu severnokopaoničkih planina i udaljen je 200 km od Beograda i 31 km od Kraljeva. Pruža se u pravcu zapad—istok oko 10 km. Najviši vrh je Krnja jela 1127 m. Na Goču je izvorište mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi na severu i Rasini na jugu. Površina Goča obrasla je bukovom i jelovom šumom, a zastupljeni su i gočki bor, hrast kitnjak.Mikroklima i čist vazduh, zahvaljujući prostranim šumama Goča povoljno utiču na anemične osobe, jačanje metabolizma i nervni sistem.


Zimovanje Goč - detaljnije

Goč hoteli i apartmani 2015

Goč video

Zimovaje Goč - Atrakcije

*Goč je idealno mesto za futinge, šetnju, berbu šumskih plodova i lekovitih trava i piknik pored bogatih planinskih izvora. Sir i kajmak možete kupiti kod ljubaznih domaćina, a rakiju probati uz kazan. Poseban doživljaj predstavljaju brojni ribnjaci sa gočkom pastrmkom, gde možete na licu mesta uz roštilj i prijatno okruženje uživati u ukusnom obroku i prelepom ambijentu nedirnute prirode.

* Na planini Goč nalazi se i veštacko jezero u kome je zabranjeno kupanje ali koje predstavlja odličnu lokaciju za organizovanje izleta.

*Na Goču se nalazi i Rimsko groblje, gde su sahranjivani Sasi, tokom vladavine Nemanjića.

*Pored hotela Beli izvor, nalaze se tereni za male sportove, staze za šetnju i trčanje, kao i dve ski staze duge 500m, namenjene početnicima.

*Noćno skijanje

*Gosti koji posete Goč u zimskoj sezoni imaju mogućnost iznajmljivanja ski opreme, a organizuje se i škola skijanja.

*Osim mogućnosti za skijanje Goč pruža uslove (tereni za košarku, odbojku, rukomet i tenis), za pripreme sportista, organizovanje rekreativne nastave i sportskih kampova, za planinarenje, paraglajding, ribolov i lov.

* Osim sportistima, Goč je posebno interesantan i deci, zbog čega ga neki nazivaju i dečjom planinom. Kada se saberu sve godišnje posete skijaša, sportista i dece koja dolaze iz kraljevačke opštine brojka se može iskazati u hiljadama uživalaca u ovoj prirodnoj blagodeti. Sa svojih 1.000 metara nadmorske visine Goč pruža idealne uslove za oporavak kardiovaskularnih bolesnika i svih onih koji imaju problema sa takozvanim bolestima modernog doba. Zbog svega toga Goč je postao i planina zdravstvenog turizma, bez obzira što sadržaji na njemu nisu osmišljavani isključivo ili delimično za takve namene.

Goč ski staze

U zimskom periodu gostima je na raspolaganju ski-staza dužine 800 m, sa ski-liftom dužine 420 m, koji se nalazi 200 m od hotela “Panorama”. Postoji mogućnost iznajmljivanja ski opreme.

Zimovaje Goč - Izleti

<

Vrnjačka Banja – U Vrnjačkoj Banji se nalazi 7 mineralnih izvora, čija se voda koristi za terapije a sa 3 izvora se koristi za piće i ta voda se flašira. Vode su lekovite za: Šećernu bolest, stanje nakon preležane žutice, zapaljenje creva i želuca, bolesti žučne kese, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, bolesti bubrega i mokraćnih puteva.

Kraljevo -  Manastir Gradac leži na uzdignutoj zaravni iznad Gradačke reke, na obodu šumovitih padina Golije. Udaljen je 21 km severozapadno od Raške i 12,5 km zapadno od Brvenika i Ibarskog puta. Tačna godina gradnje manastira nije poznata. Smatra se da je završen u poslednjoj četvrtini 13. veka. Zadužbina je Jelene Anžujske. Građen je u stilu raške škole.
Put do manastira Studenica vodi kroz Ibarsku "Dolinu vekova" u kojoj je nekada bilo jezgro srednjovekovne srpske države Raške. Veliki župan Stefan Nemanja (1171-1196), utemeljivač pomenute nezavisne države Raške i rodonačelnik moćne dinastije Nemanjića (1169-1196), podigao je Bogorodičinu crkvu, svoju zadužbinu, pre više od osam vekova.
Manastir Žiča je zadužbina kralja Stefana Prvovenčanog (1195 – 1223) i jedna je od najvećih svetinja srpskog naroda. Gradnja glavne manastirske crkve Sv. vaznesenja započeta je oko 1206. godine, a završena pre 1217.g., kada je njen ktitor dobio kraljevsku krunu iz Rima. Podignuta van grada, u manastirskom krugu, sagrađena je da bude sakralno mesto i mesto gde se posvećuju crkvene starešine i stoluju arhiepiskopi.

Mataruška Banja -  Lekovita mineralna voda temperature 42 - 51 stepeni C. Savremena medicinska oprema i visokostručni kadar daje izvanredne rezultate u lečenju sledećih bolesti: Reumatska, ginekološka, neurološka oboljenja , kao i oboljenja perifernih krvnih sudova i sva posttraumatska stanja.

Bogutovačka Banja - Lekovita mineralna voda temperature 25-27 stepeni C pomaže u lečenju sledećih oboljenja : Neuropsihijatrijske bolesti, psihoneuroze, oboljenja vegetativnog nervnog sistema, migrene neuralgije. Funkcionalna oboljenja srca i krvnih sudova, neuroze srca, povišeni krvni pritisak. Pojedina reumatska oboljenja,kao i pojedina oboljenja organa za varenje.

Kruševac – Grad  kneza Lazara (Šaren Grad) je utvrđenje i prestonica kneza Lazara. U sklopu grada se nalazi i kneževa dvorska crkva, tzv. crkva Lazarica. Do danas je od tog grada ostalo jako malo ruševina.

Aleksandrovac – je grad poznat po vinu ali ga odlikuju i brojne manifestacije,atraktivne za turiste,kao što su: Župska berba – Najpoznatija je manifestacije u ovom delu Srbije,koja svakog septembra, počev od 1963. godine, okuplja najbolje župske vinare u slavu početka berbe grožđa. Odlikuju je fontana vina i vinska ulica.
KozArt – je međunarodni festival klasične muzike kojeg odlikuje moto „muzika-vino-priroda“.
Koznik – grad vitezova – kompletna scenografija (vladarska dvorana,zanatske radionice,štale, tremovi,barjaci,zastave,štitovi,glumci) vraćaju turiste u srpski srednji vek,na makar jedan dan.

Goč noćni život

Smučarski klub “Goč”
Osnovan je u jesen 1980. godine, kao sportska organizacija za razvoj smučarstva u Srbiji. Kroz njegovu školu skijanja prošlo je više hiljada dece. Iz kluba je poniklo mnogo republičkih i saveznih kondicionih i drugih trenerskih kadrova, licenciranih učitelja skijanja, smučarskih sudija.
Klub ima u svom vlasništvu smučarsko-sportski centar «Goč – Dobre vode» koji, osim smeštajnih kapaciteta u Domu, obuhvata i sportske terene, uspinjaču, ski-liftove i tridesetmetarsku skakaonicu, za sada jedinu u Srbiji.

Likovna kolonija “Goč”
Smučarski klub organizuje dve likovne kolonije tokom godine. Jedna se održava u avgustu ( 10.-20. avgusta 2004.g.) uz učešće studenata završne godine FLU iz Beograda i njihovih profesora. Slikaju se pejzaži Goča u tehnici «ulje na platnu».
U prvoj polovini septembra održava se druga kolonija u kojoj učestvuju umetnici iz Srbije i Crne Gore. I teme i tehnika slikanja su iste (pejzaži i ulja).

Rekreativne staze na Goču
Sve više turista dolazi na Goč u letnjem periodu kada glavni motiv nije skijanje već šetnja i odmor na čistom planinskom vazduhu. Nastavno turističko naselje “Goč – Gvozdac”, koje posluje u sastavu Nastavne baze Šumarskog Fakulteta u Beogradu, postaralo se da do sada oformi i obeleži 5 staza za šetnju po prelepim predelima Goča. Ove staze nisu ni planinarske ni takmičarske, već su jednostavno šetačke. Staze su različitih dužina i različitih uspona i obeležene su različitim bojama: žutom, zelenom, braon, plavom i crvenom. Njihove trase možete pogledati na priloženim kartama, klikom na ikonu pored kratkog opisa svake od navedenih staza.

Dobre vode

Hotel Dobre vode Goč zimovanje

Destinacija: GočPrijave i informacije

Club Paradiso d.o.o. Bulevar despota Stefana 15, Beograd

011/72 47 012; 72 40 928