Zimovanje -> Zimovanje Srbija -> Zimovanje Divčibare

Zimovanje Divčibare

Zimovanje Divčibare

Zimovanje Divčibare

Planina MALJEN se nalazi južno od Valjeva, odlikuje se velikim šumama crnog i belog bora i jele,a poznata je po svojim livadama na kojima cveta narcis – najlepši planinski cvet. Na Maljenu se mogu naći i šumska jagoda, kupina, divlja malina i dr. Najviši vrhovi ove planine su: Kraljev sto – 1103 m, Crni vrh – 1098 m (najviši vrh) i Velika pleća – 1037 m. Najveća atrakcija ove planine svakako je visoravan na kome je smeštan istoimeni turistički centar Divčibare na 980 m nadmorske visine, koji ujedno predstavlja i jednu od najpoznatijih vazdušnih banja Srbije. Zahvaljujući spoju morske, karpatske i panonske klime ovo područje pogoduje lečenju bolesti disajnih organa. Divčibare obuhvataju i četiri rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražiji vir. Naziv Divčibare ili „devojačke bare“ nastao je kao spomen na tragičnu smrt mlade čobanice, koja se udavila u nabujaloj Crnoj Kamenici. Divčibare imaju dugu tradiciju u banjskom turizmu, a sam naziv se prvi put pominje 1476. godine, u turskom popisu. Posle II srpskog ustanka knjaz Miloš Obrenović je otkupio čitavu visoravan od svog turskog pobratima Deli-age. Na Divčibarama postoji više terena za različite vrste sportova: teniski, košarkaški, rukometni tereni, teren za mini golf a pored toga postoje i prostori za fitnes kao i veliki broj obeleženih šetačkih staza. Od Divčibara se organizuje niz planinarskih tura a smeštaj se može potražiti u hotelima, privatnom smeštaju ili u planinarskom domu na Poljanama. Postoji 6 velikih staza koje vode do najviših vrhova na planini Maljen i do vidikovca. Na Divčibarama se tokom čitave godine održavaju raznovrsne turističke, kulturne i sportske manifestacije, od kojih je najpoznatiji Beli narcis – tradicionalna privredno turistička manifestacija.


Zimovanje Divčibare - detaljnije

Zimovanje Divčibare smeštaj 2015

/

/

Zimovaje Divčibare - Atrakcije

Skakalo – je vodopad na reci Manastirici. Visok je 20m.Zimi se ponekad zaledi,pa ga alpinisti koriste za vežbanje. Knjaz Miloševa česma – je izvor hladne planinske vode,a  nalazi se u blizini “Gospodarskih koliba”.


Vidikovci - Visovi koji okružuju Divčibare, pored toga što ih štite od vetrova, predstavljaju mesta sa kojih se pruža izvanredan vidik i na neke udaljenije krajeve Srbije. Ti visovi su: Crni vrh (1098 m)- Sa ovog vrha se vide šumadijske planine sve do Kopaonika, kao i Medvednik, Jablanik, Povlen, Sokolske planine, Jelova gora, Zlatibor, Divčibare, Zvezda i Golija. Sa Crnog vrha je u vedrim jutarnjim satima moguće videti i masiv Durmitora;


Paljba (1051m) - Vidikovac Paljba je jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji, i svakako nejlepši vidikovac na Divčibarama. Od centra Divčibara udaljen je oko 3 km. Na samm vidikovcu nalazi se letnjikovac gde možete predahnuti.


Golubac (1050m) - je vrh kog se vide sela valjevskog kraja i pruža svu lepotu izletniku, jer česta smena poljoprivrednih kultura čini pejzaž živopisnim. Nekada su šume ovog visa bile pune divljih golubova, po čemu je vis i dobio ime; Velika pleć (1036m) - je vrh koji takođe pruža lep vidik, a posmatran sa drugih Maljenskih vrhova liči na ogromnu plećku, počemu je i dobio ime.


Ljuti krš (962m) - je po mnogima najinteresantniji deo Divčibara. Sa ljutog Krša pruža se predivan pogled na kanjon Crne reke, i valjevske planine Magleš, Medvednik i Jablanik.


Divčibare su i ski centar sa nekoliko ski staza. Najduža se nalazi na severnoj padini Crnog vrha i dužine je 800 m, poseduje žičaru i osvetljenje za noćno skijanje. Postoji i mnoštvo manjih staza koje su idealne za decu i skijaše početnike. Ovo je veoma pogodan prostor i za skijaško trčanje.

/

Zimovaje Divčibare - Izleti

Vidikovac Paviljon -  Paviljon je mala zaravan na brdu Vidrak u Valjevu. Postoji legenda o poreklu tog mesta. Legenda kaže da je Marko Kraljević seo da odmori na vrh brda a njegova stopala su bila na raci Kolubari. On je napravio zaravan i sada se ona zove Markova stolica. Marko Kraljević je glavni junak iz srednjeg veka a njegova snaga i junaštvo su dobro poznati. Celo Valjevo i reka Kolubara koja protiče u podnožju brda Vidrak mogu se dobro videti sa ovog mesta.


Kula Nenadović – je simbol grada.Podignuta je 1813.godine,na samoj ivici brda Kličevac. Podigao je Jakov Nenadović, uz pomoć sina Jevrema, da bi se tu skladištila municija za potrebe ustanika. Krajem 1813. godine ustanici su morali da napuste Valjevo, a kulu preuzimaju Turci i pretvaraju je u tamnicu. Pri ponovnom oslobođenju Valjeva 1815. godine ustanici su zatekli Kulu punu izmučenih Srba. Srpski vojvoda Sima Nenadović, revoltiran postupkom Turaka, je naredio da se kula zapali, da bi je knjaz Miloš Obrenović obnovio 1836. godine. Danas je kula Nenadovića u potpunosti rekonstruisana i zaštićena, a ubrzano se radi i na pripremi adekvatne muzejske postavke koja će na pravi način asocirati na značaj i istorijat ovoga simbola grada.


Knez Miloševa ulica -  Tridesetih godina 19. veka, kada je počeo novi period u razvoju grada Valjeva, na inicijativu kneza Miloša Obrenovića, na levoj obali Kolubare je počela da se razvija nova, trgovačko-zanatska četvrt, kao evropska paralela orjentalnom Tešnjaru, današnja ulica kneza Miloša.


Tešnjar - je sDivčibare, čaršija formirana još u vreme Turaka i proteže se duž desne obale Kolubare. Tešnjar je danas jedna od retkih orijentalnih celina sačuvanih u Srbiji. Sastoji se od jedne ulice koja prati rečni tok Kolubare i nekoliko manjih ulica koje se niz brdo spuštaju ka njoj.  Šetajući Tešnjarem, prolazeći pored niskih građevina, može se osetiti duh orijentalne tržnice i pazariti u nekoj od radionica starih zanatlija: voskara, sarača, grnčara, tkača, kazandžija... ali i predahnuti u nekom od modernih kafića.


Lađevac - Od manastira Rača uređenom šetnom stazom koja je nasuta i uvaljana sitno lomljenim kamenom, prateći desnu obalu reke Rače stiže se, za 20 minuta laganog hoda, do izvora Lađevac. Za ovaj izvor vezane su priče i legende o njegovoj lekovitosti, što nije naučno dokazano. Sam izvor se nalazi na 20 m iznad reke Rače i temperatura njegove vode iznosi 19,3 stepeni tokom cele godine.


Rajac - je jedna od planina u okviru Valjevskog kompleksa planina. Predstavlja deo planine Suvobor. Najviši vrh planine Rajac ima 848m. Nalazi se na teritoriji opštine Ljig, na 10 km od istoimenog grada. Na teritoriji opštine Ljig i planine Suvobor se tokom Prvog svetskog rata odigrala slavna Kolubarska bitka u kojoj je i učestvovalo čuvenih 1300 kaplara. U slavu njima je podignut spomenik na Rajcu. Rajac je poznat kao turističko izletište, a šire je poznat po manifestaciji "Kosidba na Rajcu" koja se tradicionalno održava prve nedelje nakon Petrovdana. Pogodan je i za paraglajding.

/


Prijave i informacije

Club Paradiso d.o.o. Bulevar despota Stefana 15, Beograd

011/72 47 012; 72 40 928