Šta treba znati o putnom osiguranju? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Šta treba znati o putnom osiguranju?


Putno zdravstveno osiguranje predstavlja osiguranu sumu koja će vlasniku kupljene polise biti na raspolaganju ukoliko dođe do nezgode na putovanju u inostranstvu.




Šta je to osigurana suma?
To je količina novca koja je zagarantovana od strane osiguravajuće kuće i stoji na raspolaganju vlasniku polise za sve potrebe njegovog zbrinjavanja dok je u stranoj zemlji, kao i za nadoknadu određenih šteta.
Najčešće je to suma od 10.000 do 35.000 evra. Isplatu novca za pokriće štete koju ste pretrpeli možete da ostvarite samo ukoliko niste naneli svojom krivicom, nemarom ili namerno, kao i da prethodno niste imali hroničnu bolest. Novac možete naplatiti isključivo uz priložen račun troškova.


Šta sve putno osiguranje obezbeđuje?
Kod osiguravajuće kuće se telefonskim pozivom možete informisati kojoj asistentskoj kući na trenutnoj destinaciji treba da se javite. Nije važno da li je potrebno da lično odete u ambulantu ili da vas poseti terenski lekar. Osiguravajuće kuće nemaju ista pravila kada je u pitanju pokrivenost osiguranih nezgoda. Napominjemo da uvek treba pažljivo pročitati uslove korišćenja, iako će vam za pojedine stručne izraze verovatno biti potrebna mala pomoć ljudi upućenih u materiju.…

Ipak, evo nekih uslova koje pokrivaju (ili bi barem trebalo da pokrivaju) sve osiguravajuće kuće:…
- pomoć i organizaciju u slučaju lečenja u inostranstvu,…
- naknadu troškova lečenja usled nezgode ili iznenadne bolesti,…
- neophodni lekarski tretman za sve vreme boravka u drugoj zemlji,…
- neophodne rendgenske i ultrazvučne preglede, kao i potrebne lekove,…
- medicinski prevoz i hospitalizaciju,…
- povratak bolesnika u matičnu zemlju,…
- povratak dece u zemlju prebivališta,…
- naknadu troškova u slučaju gubitka ili krađe prtljaga i dokumenata, pravne pomoći, prevodilačkih usluga, kašnjenja leta.…
Činjenica je da se ove stvari dešavaju svakodnevno i svakome. S tim u vezi, nemojte nikada reći: „Ma, neće se to desiti baš meni“!…


Šta polisa putnog osiguranja NE pokriva?
Pored slučajeva koje namerno izazovete i slučajeva koji su posledica ranijeg oboljenja, polisa neće pokriti, niti refundirati, ni slučajeve izazvane pod dejstvom alkohola ili narkotika.

Polisa neće pokrivati ni:
- stomatološke usluge koje nisu hitne,
- usluge estetske hirurgije,
- troškove utvrđivanja dioptrije,
- slučajeve prouzrokovane rekreativnim bavljenjem visokorizičnim sportovima,
- lečenje komplikovanih alergija,
- lakše ubode insekata,
- ispiranje ušiju,
- psihoanalitički tretmani, itd.


Gde kupiti polisu putnog osiguranja?

Polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja (ponegde skraćeno i pomalo nepravilno oslovljavano i kao „putničko osiguranje“) sada možete obezbediti i „iz fotelje“. Naime, najbrži i najlakši put do polise je putem online poručivanja, sa kojim celu proceduru možete završiti putem interneta i elektronske pošte. Ovaj vid kupovine osiguranja kod ovlašćenih agencija za prodaju i posredovanje u osiguranju je isplativ ne samo zbog uštede vremena, već i zbog toga što nema dodatnh ili suvišnih papira.

Potrebno je samo dostaviti podatke iz pasoša, dokaz o uplati, navesti krajnju destinaciju i period boravka van zemlje. Dobijenu polisu možete odštampati ili čak i samo čuvati u vašem telefonu. Ovo je proveren i bezbedan način, čak i u Srbiji.

Opšte je poznato da, ukoliko polisu nabavljate kod ovlašćenih agencija za prodaju i posredovanje, možete ostvariti najpovoljnije uslove, pa čak i popuste kod nekih osiguravajućih kuća, što uopšte nije zanemarljivo. Cene polisa se kod ovih agencija ne razlikuju od onih koje određuju osiguravajuće kuće, a praktičnost i pogodnosti se uvećavaju. Pored toga, pomoć stručnih lica je uvek dostupna, a malo pomoći uvek dobro dođe, naročito kada je besplatna!


Koja je cena putnog zdravstvenog osiguranja?

Opšte je poznato da zdravlje nema cenu, pa je najiskrenija preporuka imati bilo kakvo putno osiguranje, nego ga nemati uopšte. Ali pošto nismo svi istih platežnih sposobnosti, osiguravajuće kuće su oformile različite pakete koje možemo izabrati prema svojim potrebama i mogućnostima. Cena putnog zdravstvenog osiguranja je u proseku manje od jednog evra na dan, tako da nema polise koja se ne isplati. Cene su različite među osiguravajućim kućama, pa se tako za polisu osiguranja od 10 dana za Grčku može izdvojiti od 900 do 1800 dinara. Za tačnu cenu polise za određenu destinaciju, najbolje je kontaktirati ili popuniti neobavezujući upitnik kod ličnog zastupnika u osiguranju, koji će predložiti paket međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja koji je najbolji i najpovoljniji za vas.

Treba imati na umu da postoji još niz pogodnosti za kupovinu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja, a koje zavise od nekoliko faktora – udaljenost destinacije, intenziteta putovanja, dužine boravka, da li su u pitanju grupe polise, porodične polise, polise za penzionere, trudnice, specijalni dodaci, doplate, itd.


Zašto kupovati osiguranje kod ličnog zastupnika u osiguranju?

Mnoge uslove poslovanja, osiguravajuće kuće često ostavljaju nedefinisane i, nažalost, dešava se da kuće odbijaju refundaciju pod izgovorom da neka stavka nije precizirana. Iz tog razloga su uvek na raspolaganju radnici agencija za prodaju osiguranja, koji nam mogu dati besplatne savete.

Primera radi, u konkretnom slučaju gde su neke osiguravajuće kompanije naznačile da njihova polisa pokriva stomatološke usluge, samo bi trebalo da budemo zubari da bi to uvideli/razumeli u uslovima korišćenja polise. U ovom slučaju možemo saznati od ličnog zastupnika da imamo pravo na intervenciju stomatologa ukoliko nas boli zub, pa čak i zbog korekcije protetičkih pomagala.

Dakle, često je pokriveno samo saniranje, ali ne i lečenje. Međutim, dovoljno je da prilikom loma zuba dobijemo privremenu plombu do povratka kući, koja će nam učiniti ostatak odmora bezbrižnijim, a koju nećemo platiti iz svog džepa.

Po zakonu, osigurani slučaj može prijaviti lično osigurani ali i drugo lice kao i njegov zastupnik – evo rešenja ko će to bolje i stručnije odraditi za nas!

Slučajevi koji često mogu biti diskutabilni su i sunčanica, koja je izrazito česta pojava na letovanju, zatim povreda prilikom stajanja na morskog ježa, kao i opekotine od sunca za koje nam neće trebati tumačenje ako su u pitanju deca do 15 godina.


I na kraju, zapamtite da je uvek najsigurnija praksa putovati sa polisom međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja i ponašati se kao da vam nikada neće zatrebati.