Istorija nove godine | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Istorija nove godine


Istorija Nove godine
Proslava nove godine od 1. januara je relativno nov fenomen. Najraniji pisani trag novogodišnje proslave bio je u Mesopotamiji, 2000 P.N.E a bila je negde u vreme prolećne ravnodnevnice, sredinom marta. Niz drugih datuma vezanih za godišnja doba su koristili razne drevne kulture. Egipćani, Feničani. Persijanci su počinjali svoje nove godine sa jesenjom ravnodnevnicom, a Grci sa zimskom kratkodnevnicom.


Rimski kalendar

Rani rimski kalendar: 1 mart označen kao početak Nove godine
U ranom rimskom kalendaru 1. mart je bio određen, kao datum početka Nove godine. Kalendar je imao samo deset meseci, počevši od marta. Početak godine u mesecu martu je još uvek vidljiv u nekim od imena meseci. Meseci od septembra do decembra (današnjeg devetog do dvanaestog), prvobitno su bili računati kao sedmi, osmi, deveti i deseti mesec u godini čemu svedoče i nazivi koji su ostali - „septem“ je latinski naziv za sedam, „octo“ za osam, „novem“ za devet, i „decem“ za deset.


Januar se pridružuje kalendaru
Prema pisanim izvorima prva januarska proslava Nove godine bila je u Rimu u 153 P.N.E. (oko 700 P.N.E, drugi rimski kralj, Numa Pontilius, je zapravo dodao januar i februar kalendaru). Pomeranje proslave Nove godine iz marta u januar je urađeno da bi se Nova godina poklopila sa početkom građanske godine, i to u mesecu koji je za dva novoizabrana rimska konzula - najviše zvaničnike u Rimskoj republici - predstavljao početak njihovog jednogodišnjeg mandata. No, ovaj novi datum nije bio rasprostranjen i strogo poštovan, pa se Nova Godina je još uvek ponekad slavila 1. marta.


Julijanski kalendar

Po julijanskom kalendaru: 1. januar zvanično ustanovljen kao Nova Godina
U 46. godini P.N.E. Julije Cezar je predstavio novi, solarni, kalendar koji je predstavljao ogroman napredak u odnosu na antički rimski kalendar lunarnog tipa, koji je postao neverovatno neprecizan tokom godina. Julijanskim kalendarom 1. januar je određen kao pocetak godine, pa je u rimskom carstvu dosledno počeo da se primenjuje i poštuje.


Srednji vek: 1 januar ukinut
U srednjovjekovnoj Evropi, proslave koje su pratile nove godine su se smatrale paganskim i nehrišćanskim te je 567. godine Savet mudraca ukinuo 1. januar kao početak godine. U različitim periodima i na raznim mestima širom srednjovekovne hrišćanske Evrope, Nova godina je proslavljana najčešće: 25. decembra, (na Božić), 1 marta; 25. marta (praznik Blagovesti) i na Vaskrs.


Gregorijanski kalendar

Gregorijanski kalendar: 1 Januar obnovljen
Tokom 1582. godine, gregorijanskim kalendarom obnovljen je 1. januar kao novogodišnji dan. Iako je većina katoličkih zemalja usvojila gregorijanski kalendar gotovo odmah, isti je veoma sporo usvajnan u protestantskim zemljama. Britanci, na primer, nisu usvojili reformski kalendar do 1752. godine. Sve do tada, u Britanskom carstvu i njihovim američkim kolonijama i dalje je proslavljana nova godina u martu.


Doček nove godine
Nova godina je pravo vreme da se negde otputuje i poseti neki drugi grad ili zemlja. Novogodišnja noć je kažu posebna, čarobna, pa zasto ne biste voljenu osobu u ponoć poljubili u Parizu, Londonu, Pragu, Rimu... Mislimo na Vas, kao što i vi Mislite na odmor, i spremili smo Vam preko 50 različitih programa za novogodišnja putovanja.