9 gradića za koje verovatno niste ni znali da postoje | Čarobna Italija | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Čarobna Italija: 9 neverovatnih bajkovitih mesta


Na slikama deluju kao mesta iz bajke, ali ovi gradići zaista postoje. Za njih verovatno niste ni čuli, a mi Vam prenosimo mali deo čarobne Italije.


1. Urbino - muzej na otvorenom

Grad Urbino je mnogo čuveniji u odnosu na današnju veličinu, pre svega zbog svoje izvanredne stare arhitekture i bogate kulturne zaostavštine. U vreme Renesanse grad je doživeo nagli procvat. Najznačajniji renesansni vladar Urbina bio je Frederiko de Montefeltro. Sve ovo je bilo dovoljno da se Urbino stavi na spisak Svetske kulturne baštine UNESKOa. Grad ima i veoma star univerzitet - Univerzitet u Urbinu je osnovan 1564. g. Zahvaljujući tome što je Urbino bio nekoliko proteklih vekova slabo razvijen i manje značajan nego u ranijim vekovima grad je se sačuvao u potpunosti - i ulice i trgovi i fasade i uniztrašnjost građevina. Urbino je danas pravi „muzej na otvorenom“



2. Jezero Komo

Komo je treće jezero po veličini u Italiji. Jedno je od najpoznatijih mondenskih mesta u Italiji. Slovilo je za "italijanski Versaj" a tu se odmarao i Julije Cezar. Zbog njegove nestvarne lepote, bilo da je ona delo prirode ili ljudskih ruku, ovde vlada posebna atmosfera koja od starog Rima do danas neodoljivo privlači vladare, aristokratiju, umetnike i sve ostale sanjare i romantičare ovog sveta. Tokom istorije, mnogi od njih su baš tu nalazili inspiraciju i nadahnuće za svoja najbolja dela. Nezaobilazna je destinacija tokom putovanja u Milano



3. San Quirico d’Orcia - Toskana

San Quirico d'Orcia je stari gradić od oko 2,500 smešten u Toskani, na oko 80 km udaljenosti od Firence. Dolina Orcia se nalazi na listi UNESCO svetske baštine zbog svojih dobro ocuvanih pejzaža. Nedavno smo saznali da je prosečna životna dob meštana ovog kraja preko 100 godina, što je rekord u celoj Italiji, a najzaslužniji za to su svež i čist seoski vazduh, sunce, odlična kuhinja, domaća vina i termalne lekovite vode.



4. Burano - Venecijanski arhipelag

Burano je ostrvo u Venecijanskoj laguni, koje trenutno naseljuje oko 4.000 stanovnika, koje poput Venecije ima kanale koji dele ostrvo na manje delove. Udaljeno je oko 7 kilometera od Venecije, ili 40-ak minutna vožnje - "vaporettom". Burano je povezan sa susednim ostrvom Mazzorbo sa mostom. Burano je danas poznato po svojim živo obojenim kućama u kojima stanuju, ili letuju brojni umetnici. Burano je poznat i po svojoj crkvi San Martino, te Muzejem i školom čipkarstva.



5. Cala Dogana - Levenzo, Sicilija

Levenzo je najmanje ostrvo u grupi Egadi ostrva, smešteno u Mediteranskom moru zapadno od Sicilije. Poznato je po pećini iz doba neolita "Grotta del Genovese". Ostrvo je jedino naseljeno na svom jugoistočnom delu, u laguni koja se naziva "Cala Dogana", gde je i skoncentrisan najveći broj stanovnika, a naselje je karakteristično po svojim belim fasadama koje odbijaju vrelo mediteransko sunce.



6. Pitigliano - Mali Jerusalim u srcu Italije

Pitigliano lezi na južnom obodu Toskane. Ime "Mali Jerusalim" je dobilo po drevnom srednjevekovnom izgledu sela (koje je podsećalo na Jerusalim), i po mudrosti Jevrejske zajednice, koja je u ovaj kraj donela mnoge kulturološke prednosti (uključujući i Jevrejski Univerzitet Pitigliano, koji je osnovan u doba najvećeg procvata ovog seoceta.



7. Positano

Grad Pozitano se nalazi u južnom delu Italije, na svega 25 km zapadno od Salerna. Smešten je na Sorentinskom poluostrvu, koje razdvaja Napuljski i Salernski zaliv. Iznad grada izdižu se veoma strma planina Lataro, koja je onemogućila razvoj grada u veće naselje. Ali sa druge strane, grad ima fantastičan pogled na more



8. Riomaggiore

Riomaggiore je selo koje datira jos iz perioda ranog 13 veka, a poznato je po svom istorijskom karakteru kao i po svom vinu, koje se proizvodi od gruždja iz okolnih ninograda. Mestašce je smešteno na mediteranskoj "Riviera di Levante", u zalivu nedaleko od Đenove. Glavna ulica Via Colombo načičkana je sa brojnim restoranima, kafićima i prodavnicama.



9. Orta San Giulio

Oblast oko jezera Orta dugo je bila omiljena među turistima najviše zahvaljujuci lepim pejzažima, fascinantnom istorijom i svojim bogatstvom umetničkog blaga - uglavnom renesansne i barokne arhitekture.